5. helyen végeztek a tornán

2024.01.26. 17:11

Történelmi teljesítmény, Eb-5. a magyar válogatott Szlovénia legyőzésével

Az Európa-bajnokság legszegedibb mérkőzését rendezték az 5. helyért, ugyanis az OTP Bank-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatából öten léptek pályára. Kiélezett hajrá után Bánhidi, Bodó és Szita örülhetett a 23–22-es sikernek a Bombaccal és Mackovsekkel fémjelzett ellenféllel szemben.

Becsei Dávid

Magyar öröm Kölnben. Az Európa-bajnokságok történelmének legjobb magyar eredménye ez az ötödik hely.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Inkább a szlovének szája íze szerint alakultak az első percek, így öt perc elteltével Blagotinsek és Dolenec két-két, valamint Mackovsek egy góljával 5–2-re vezettek. Szerencsére hamar feltámadt a Máthé és Palasics nélkül kiálló magyar válogatott, amely Bánhidi és Lékai vezérletével 5–5-nél a kilencedik minutumban utolérte ellenfelét. Ezt követően inkább mi diktáltuk a tempót, a 13. percben 8–7-nél átvettük a vezetést, a 21.-ben pedig 10–8-nál Bóka a háromgólos előnyért rohanhatott, de kiszorított helyzetből kapu mellé cunderezte a labdát. Az ellentámadásból rendezetlen fallal szemben Blagotinsek mattolta az amúgy jól védő Bartuczot, így 11–8 helyett 10–9 állt az eredményjelzőn.

A hajrában ismét a szlovének akarata érvényesült, 3–0-s futással fordítottak, miközben a mieink nagyjából öt perc gólcsend után találtak be az utolsó pillanatban a szünet előtt, 12–13.

Az utolsó energiákat mozgósította már mindkét csapat. Kevés technikai hibával, de nem túl magas színvonalon játszott a felek. Szlovén előny rendre, köszönhetően, hogy hatból öt büntetőt kihagytak a magyarok Lékai, Rosta és Imre B. révén. Kérészéletű magyar vezetés után az utolsó tíz minutum 20–19-es szlovén előnyről indult, majd 22–20-ra elléptek. Az utolsó öt percet viszont Bartucz védéseinek és Bóka két sikeres hetesének köszönhetően 3–0-ra megnyertük, így az Eb-k történelmének legjobb eredményével zárta Magyarország a tornát. Március közepén jöhet az olimpiai selejtező, hamarosan kiderül, kik ellen.

Magyarország–Szlovénia 23–22 (12–13)
Férfi kézilabda, Európa-bajnokság, az 5. helyért. Köln, Lanxess Arena. Vezette: Schulze, Tönnies (németek).
Magyarország: BARTUCZ – Lékai 5, Z. Ilic 3, Sipos, BÁNHIDI 5, Szita, BÓKA 4/2. Csere: Andó (kapus), Imre B. 2, Ancsin, Fazekas 2, Ligetvári, Bodó 1, Rosta 1/1. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez.
Szlovénia: FERLIN – Gas. Marguc 1/1, Dolenec 3, Bombac 1, BLAGOTINSEK 4, MACKOVSEK 3, Kodrin. Csere: N. Cehte, Vlah 4, Suholeznik 2, Drobez, ZARABEC 4/1, Jovicic. Szövetségi kapitány: Uros Zorman.
Hétméteres: 8/3, ill. 2/2.
Kiállítás: 8, ill. 4 perc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában