Már csak két hét maradt hátra a szegedi eseményig

2024.04.10. 13:49

Kialakultak az Eb-keretek

54 év után először rendez nemzetközi felnőtt világversenyt a Magyar Evezős Szövetség, ez lesz a valaha volt legnagyobb nemzetközi evezős esemény Magyarországon. A Maty-éri eseményig már csak két hét van hátra.

Mádi József

A győri Pető Zsolt a parasportolók között versenyez.

Fotó: MESZ

A világszínvonalú infrastruktúrával rendelkező szegedi Maty-éri Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ ad otthont a kontinens legjelentősebb versenyének: 2024. április 25. és 28. között 34 ország több mint 600 sportolója mérkőzik majd meg 32 versenyszámban. A négynapos evezős ünnep valójában két sportesemény egyben.

Az európai olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regatta alkalmával 4 versenyszámban 10 olimpiai kvóta és 3 paralimpiai versenyszámban 3 kvalifikációt érő helyezés megszerzésére van lehetőség. 1932 óta minden nyári olimpián képviselte evezős Magyarországot, a kvalifikációs regatta alkalmával öt egységben hat magyar sportoló küzdhet az újabb ötkarikás, egy pedig a paralimpiai részvételért.
A válogató verseny és a hazai szövetság elnökségének döntése után kialakult az áprilisi szegedi olimpiai, paralimpiai kvalifikációs és Eb-keret.

A kontinentális kvalifikációs regattán az olimpiai és paralimpiai kvótákért induló magyar csapat, női normálsúlyú egypárevezős: Gadányi Zoltána; férfi normálsúlyú egypárevezős: Pétervári-Molnár Bendegúz; férfi PR1M1x kategória: Pető Zsolt; női könnyűsúlyú kétpárevezős: Bene Dorottya, Szili Dorina; férfi könnyűsúlyú kétpárevezős: Szőllősi Balázs, Galcsó Vencel.

Az Európa-bajnokságon induló magyar csapat, normálsúlyú egységek, egypárevezős: Bácskai Máté; férfi kormányos nélküli kettes: Simon Béla, Juhász Adrián; női kétpárevezős: Preil Vivien, Zsíros Janka; férfi négypárevezős: Gerei Tamás, Koncsik Dominik, Ács Kristóf, Ujhelyi Mihály; férfi kormányos nélküli négyes: Kerekes Krisztián, Hopp Márton, Szentpáli Gergő, Szentpáli Balázs.

Könnyűsúlyú egységek, férfi egypárevezős: Galambos Péter; női kétpárevezős: Csepel Zsófia, Fehérvári Eszter; férfi kettes: Szabó Bence, Furkó Kálmán; férfi négypárevezős: Demkó Mátyás, Fenyődi Tamás, Kertész Keve, Szigeti Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában