Bögre 20, szekrény 15 ezer forintért

Hódmezővásárhely - Egy zacskó mécses 50, bögre 20, szekrény 15 ezer forintért – szemérmetlen alkudozás után szinte minden használt portéka új gazdára talált a garázsvásárban Vásárhelyen. Amerikában régóta divat, de nálunk is egyre többen próbálnak túladni megunt vagy feleslegessé vált holmijaikon otthoni kiárusításon. Nem kell engedély, és évi 800 ezer forintig adómentes.

Munkatársunktól

– Mennyiért adják ezeket a mécseseket? – kérdezte egy asszony Vásárhelyen egy garázsvásáron egy zacskót szorongatva, amelyben több piros tartós gyertya volt. – 100 forintért viheti – jött a válasz. – 50 forint, és nem haragszom – alkudott szemérmetlenül a nő, aki végül a mécsesekkel távozott a kiárusításról.

Az állólámpának csak a buráját kérték a házigazdáktól – nem adta. Fotó: DM/DV

Az állólámpának csak a buráját kérték a házigazdáktól – nem adta. Fotó: DM/DV

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 – Így ment ez az elmúlt három órában. Jött-ment a nép, szerencsére nem volt üresjárat, mindent vittek, alig marad valamink – mondta József, az egyik házigazda, aki azt kérte, csak a keresztnevét írjuk le. Még tavaly hunyt el a ház tulajdonosa, négy örökös van, akik el akarták adni az ingatlant, ki kellett üríteni. Hallották a televízióban, hogy azok, akik garázsvásáron kínálják a portékáikat, évi 800 ezer forintig adómentesen tehetik meg. Kipróbálták, és az üres, kifosztott ház a bizonyíték – bejött nekik. Nem először hirdették meg az egyik ingyenes újságban a kiárusítást. Nem gondolták, hogy már az első alkalommal tódulnak a vevők, mostanra már a maradékból válogathattak.

Régóta divat

Amerikában, Angliában, Németországban már régóta divat, hogy a megunt vagy feleslegessé vált holmikat otthon olcsón kiárusítják – némi bevételre szert téve. Most már hazánkban is egyre többen hirdetik meg a saját vásárt.

– El sem akartuk hinni, hogy egymásnak adják a kilincset, és mindent visznek. Kelendő volt a férfi- és a női ruha, a bútor, a kés, a kanál, a villa, a régi kártyanaptár, a képek, a cserepes virágok, a bögrék. Egy bögréért 20 forintot fizettek. Nem terveztük el, hogy miért mennyit kérünk majd, mint kiderült, úgysem annyit kaptunk volna, mert mindenki alkudott, sőt a többség még bónuszajándékot is kapott. A mécsesekkel például egy tojástartó is járt húsvéti tojással – magyarázta a férfi. A legdrágábban egyébként egy szekrényt vittek el tőlük, 15 ezer forintért. Ottjártunkkor már csak néhány evőeszköz, egy régi állólámpa – ezt is kérték volna, de csak a buráját, így nem lett üzlet –, szőnyeg és röviditalos készlet maradt. Az internetre is felraktak néhány portékát, az üvegre és a poharakra még a szomszédos Békés megyéből is érdeklődtek, de végül sokallták az árát.

Garázsvásárnak otthont adhat a kert vagy akár padlás is. Ha saját tulajdonukban álló területen szervezik, akkor engedélyek sem kellenek hozzá, és előre sem kell bejelenteni a magánrendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!