Ismertek a vásárhelyi felsőoktatási intézmények keretszámai

Hódmezővásárhely - Február elsején megkezdődött a felsőoktatási felvételi időszak. A vásárhelyi intézmények is meghirdették az általuk indított szakok keretszámait, valamint az önköltséges hallgatók által fizetendő féléves tandíjak összegét.

Frankó Máté

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A hónap első napján megkezdődött a felsőoktatási felvételi időszak. A 2013 szeptemberében induló képzésekre március 1-jéig lehet jelentkezni. A választható szakok listája mellett a hivatalos keretszámokat is nyilvánosságra hozták.

A hódmezővásárhelyi székhelyű intézmények közel 1200 helyet hirdettek meg. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán (SZTE-MGK) induló mezőgazdasági mérnök alapszakon tanulhatnak a legtöbben. Ide nappali képzésre akár 120 gólya is felvehető. A kar másik BSc. képzésére, a hét féléves vadgazda mérnöki szakra nappali tagozaton maximum 60 fő nyerhet felvételt. Emellett további 100, illetve 60 új levelezős hallgatója lehet az intézménynek. A korábbi évek statisztikái alapján azonban valószínűleg egyik szakon sem érik majd el a maximális létszámot. A tavalyi általános felvételi eljárásban mezőgazdasági mérnöki szakra 36-an, vadgazda mérnöki BSc-re 17-en jutottak be. Egy évvel korábban valamivel többen 48-an, illetve 25-en. Fontos, hogy a tájékoztatóban meghirdetett kapacitási számok csak az egyetemek által felvehető elsőévesek számát határozzák meg, az önköltségesek, valamint az állami támogatásban részesülők ezen belüli arányát nem. Itt kell megjegyeznünk, hogy a jövő tanévben mindkét alapszakon, félévenként 175 ezer forintot kell majd fizetniük az önköltséges képzésben részvevő hallgatóknak.

A keretszámok ismertek, várják a hallatókat. Fotók: Frankó Máté

A keretszámok ismertek, várják a hallatókat. Fotók: Frankó Máté
Az úgynevezett felsőoktatási szakképzések (FSZ) akkreditációja is lezárult, így már azt is tudni lehet, milyen szakok indulnak szeptembertől ebben a képzési formában. Az SZTE-MGK hét, az agrártudományokhoz kapcsolódó FSZ-t indít, összesen mintegy 280 férőhellyel. A négy szemeszteres képzéseken a félévenkénti költségtérítések összege 120 és 140 ezer forint között lesz.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) is közzétette a vásárhelyi székhelyintézményében indítandó szakjai névsorát. A BKF kihelyezett karán egyetlen államilag támogatott hely sem lesz. Kereskedelem és marketing szakon 170 ezer, turizmus vendéglátáson pedig 198 ezer forintot kell majd fizetniük a hallgatóknak. Az utóbbi szakon hirdették meg a legtöbb helyet. Ide az iskola maximálisan 75 nappali tagozatos tanulót vehet fel. Az említett két szak mellett, a budapesti főiskola hódmezővásárhelyi kara két művészeti oktatást nyújtó szakot is kínál, amelyeken fotózást, illetve kézművességet tanulhatnak a diákok.

A BKF-en csak költségtérítéses képzés indul

A BKF-en csak költségtérítéses képzés indul
A szegedi egyetemhez hasonlóan a BKF is indít felsőoktatási szakképzéseket, nappali és levelező tagozaton is, összesen négy területen. Ezeken a minimális létszámot minden esetben 10 a felső keretszámokat pedig 20 és 50 fő között határozták meg. Tavaly, az alacsony érdeklődés miatt, ebben a képzési formában (akkori nevén felsőfokú szakképzés) egyetlen szak sem indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!