A Generál Média 1,3 milliárdos fiktív szerződése ügyében nyomoznak

Hódmezővásárhely - Információink szerint fiktív szerződéseket kötött a hódmezővásárhelyi Generál Média Kft. 1,3 milliárd forint értékben két céggel tanácsadásra, piackutatásra. A kommandósok által elfogott cégvezetők nem hagyhatják el Hódmezővásárhelyt, illetve Szegedet. Adócsalás miatt nyomoznak a rendőrök.

Munkatársunktól

H. János is téma volt hétfőn a parlamentben. A napokban őrizetbe vett 36 éves hódmezővásárhelyi vállalkozó, a Generál Média Információs és Kommunikációs Kft. vezetője, tulajdonosa ügyét [namelink name="Hegedűs Lórántné"] jobbikos képviselő elevenítette fel az azonnali kérdések órájában. Hegedűs a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, Hódmezővásárhely közgyűlése egy korábbi iskolaépületet pályáztatás nélkül adott el a [namelink name="Portik Tamás"] érdekeltségébe tartozó vállalkozásnak, erről pedig zárt ülésen döntött. A vállalkozás ugyanakkor nem fizetett a „feltűnően alacsony áron", 40 millió forintért értékesített ingatlanért, hanem reklámfelületet biztosított cserébe. Elmondta, mindezt [namelink name="Lázár János"] akkori polgármester terjesztette a közgyűlés elé. A képviselő arra várt választ, tervezi-e a vádhatóság, hogy felülvizsgálja korábbi álláspontját, miszerint az ügyben nem történt bűncselekmény. [namelink name="Polt Péter"] legfőbb ügyész válaszában azt mondta: vannak leporolt akták a nevezett személlyel összefüggésben, de olyanok is, amelyek elévültek. A konkrét ügyben május 1-jén két őrizetbe vétel történt – mondta –, és folyamatban van a nyomozás adócsalás ügyében, amely annál a cégnél merült fel, amelynek tagjait, vezetőit most őrizetbe vették – hangsúlyozta a legfőbb ügyész.

Szégyenlistán

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden negyedévben közzéteszi honlapján az adótartozással rendelkező cégek, illetve magánszemélyek listáját. Az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező cégek legfrissebb listáján megtalálható az Amisoft Kft. és az Intermezzo Kft. is.

Nem csupán a képviselő, a sajtó is többször összefüggésbe hozta az elmúlt napokban a Generál Médiát Portik Tamással. [namelink name="Korsós Ágnes"] címzetes hódmezővásárhelyi főjegyző és [namelink name="Holman János"] azonban közleményben tudatta, soha semmilyen kapcsolatban nem állt Hódmezővásárhely önkormányzata és Lázár János, valamint a Generál Média Kft. Portik Tamással, a magyar alvilág egyik ismert alakjával, a kilencvenes évek olajügyeinek főszereplőjével.

Lapunk információja szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája adócsalás bűntette és magánokirat-hamisítás miatt folytat eljárást a végelszámolás alatt álló Generál Média Információs és Kommunikációs Kft. vezetője, a 36 éves H. János, valamint a céghez köthető 42 éves szegedi B. István és a 36 éves kunszentmártoni L. Norbert ellen. A kommandósok tudomásunk szerint április 30-án fogták el a gyanúsítottakat. Információink szerint az ügyészség szerette volna előzetes letartóztatásba helyeztetni őket, de a bíróság H. Jánosnál és B. Istvánnál „csak" lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, L. Norberttel szemben pedig jelenleg nincs hatályban kényszerintézkedés. H. János Hódmezővárhely, B. István pedig Szeged közigazgatási területét nem hagyhatja el, és tudomásunk szerint hetente egyszer jelentkezniük kell a helyi rendőrkapitányságon.

Lapunk információja szerint a nyomozás középpontjában a Generál Média Kft. szerződései állnak. Úgy tudjuk, hogy a hódmezővásárhelyi cég a szegedi székhelyű, B. István vezette, jelenleg felszámolás alatt álló Amisoft Kft.-vel közel 550, a Szegeden alapított, de ma már Üllőn székelő, L. Norbert által is vezetett Intermezzo Kft.-vel pedig több mint 700 millió forint értékben kötött fiktív megbízási szerződéseket informatikai tevékenységre, piackutatásra, tanácsadásra és cikkírásra. Információink szerint a számlák mögött nem volt teljesítés a cégek részéről.

Úgy tudjuk, hogy a rendőrök lefoglalták a cégeknél a dokumentumokat, számítógépes perifériákat. Jóllehet, már tanúkat is meghallgattak, várhatóan hónapokig is eltarthat az eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!