Rapid gyúrás - kondiztam Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Kondiztam kicsit. Korábban több szakmát, élethelyzetet (például: koldus, közmunkás, szakács, turista, útépítő, pincér) kipróbáltam Vásárhelyen, ezúttal elhatároztam: "gyúrok". Igyekszem megtudni, hogyan lehetnék szálkás-kockás, vagy mi kellene ahhoz, hogy egyszerűen csak javuljon az erőnlétem, a közérzetem. A Táncsics utcai konditermet szemeltem ki. <br>

Imre Péter

– Koncentrálj! Ne kalandozz el, a feladatra figyelj! – hangzott el többször pénteken [namelink name="Szűcs Sándor"] (39) edző intelme a vásárhelyi, 1996-ban alapított, két szinten, három teremben közel 50 géppel rendelkező T&M Sport Fitnessben, ahová már a belépőm is remekül sikerült: elnéztem egy 5 centis lépcsőt, és majdnem orral, pofával landoltam a teremben.

A következő állomás, a futópad is feladta a leckét (előtte Sándor érdeklődött a magas vérnyomás és más szervi betegségek iránt): 5 percig gyalogoltam rajta, kissé erőltetett menetben, mintha sietnék valahova. Ömlött rólam a víz (értsd: izzadság), kiadós tussal ért fel. Ez még csak a bemelegítés volt, a vérkeringés megindítása. Arra gondoltam, a csúcson kell abbahagyni: írok egy 5 soros riportot, sok névvel, színesen – ahogy mondani szoktuk.
Szusszanásnyi időben Szűcs Sándor elárulta: igény lenne a kondizásra, a mozgásra, de nehezen vesszük rá magunkat, elkényelmesedtünk. Tíz új jelentkezőből az első edzéseket követően 5-6 marad, a lemorzsolódás 40–50 százalékos. A drágaság, a magas ár nem lehet korlát: a felnőtt havibérlet 5670, a diák 4830 forintba kerül.

Nem az a legény, aki adja, hanem aki állja. Szűcs Sándor edző alaposan megizzasztotta kollégánkat. Fotó: Török Anita

Nem az a legény, aki adja, hanem aki állja. Szűcs Sándor edző alaposan megizzasztotta kollégánkat.
Fotó: Török Anita

– A kondizás nincs életkorhoz kötve, egy 64 éves férfi két hónapja kezdett nálunk, és már 3 hét után – ami 6 alkalmat jelentett – megszűntek az éjszakai zsibbadásai. Mikor kérdeztem, miért csinálja, közölte, azért, hogy tovább éljen. Ez többször eszembe jut, mikor nincs kedvem edzeni, rögtön összekaparom magam – és elvégzem a penzumot. Szerencséd van, az első tréning ismerkedő, nincs semmilyen elvárás, követelmény.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Megérkeztünk a „fekvőtámaszgéphez", hivatalos nevén a 90 fokos padhoz. A becenév onnan ered, hogy függőleges helyzetben, pózban kell fekvőtámaszokat, azt utánzó mozdulatokat végezni. Mell- és lábizmokra, vádlira és combra, hasfalra is dolgoztunk, közben rendszeresen kijavította test-, láb- és kéztartási hibáimat. Olykor-olykor Sanyi megjegyezte: „Igen, elkaptad, most már csinálod! Örülök neki". Sajnos nem mindig voltam olyan állapotban, hogy osztozni tudtam volna az örömében: jószerével csak bólogatásra futotta. A törzsfeszítő, derékerősítő gép egy furcsa hintaszékhez hasonlított – mindig erőt kellett kifejteni, hogy hintáztasson –, mégis kellemes volt. Mire a közel 1 órás „tortúra" véget ért, pólóm kiadta nem túl előnyös alakom – eddig csak hasra, pocakra gyúrtam az egykaros súlyemelés sportágban –, mégis igazi mazochistaként arra kértem Szűcs Sándort, objektív értékelést adjon rólam.

– Átlagos, gyenge fizikumú férfi vagy. Egyébként jól bírtad, csináltad, amit mondtam, nem hisztiztél, hogy itt fáj meg ott nyom, ez férfiaknál is többször előfordul. Érdemes lenne, sőt kellene is folytatnod a kondizást, javulna a közérzeted, az állóképességed, a fizikumod. Attól nem kell tartanod, hogy kinevetnek, megszólnak – családias, elfogadó közösség a kondis.
(Zárójelben: szerintem legalább 10 dekát fogytam – minimum 90 kilóból –, a jósolható izomlázam 40 fokos.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!