Felújítják az ikonosztázt a vásárhelyi szerb ortodox templomban

Hódmezővásárhely - A tavaly zárult külső és belső rekonstrukció után a közeljövőben 19 millió forintból megújul a vásárhelyi szerb ortodox templom ikonosztáza. A 11 milliós önerőt megszavazta a közgyűlés.

Munkatársunktól

Hódmezővásárhely egyik legszebb műemlékének, a szerb ortodox keresztények templomának felújítása 2011-ben kezdődött a 4,2 milliárd forintos összköltségvetésű Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs program részeként. A külső rekonstrukció 44,5, a belső 38 millió forintba került, és szeptember végén szentelték fel újra a templomot.

Az 1786-ban megépült templom ikonosztáza az 1930-as évek elején nyerte el jelenlegi formáját. Fotó: Frank Yvette

Az 1786-ban megépült templom ikonosztáza az 1930-as évek elején nyerte el jelenlegi formáját. Fotó: Frank Yvette
Megírtuk: a késő barokk, copf stílusú ortodox templom épületét 1786-ban emelték, 1792-ben szentelték fel az Isten anyja tiszteletére, mellé tornyot 1806-ban állítottak. Lotta Jánosné adományából 1889-ben restaurálták először, a toronysisakot átépítették, az épület akkor nyerte el mai formáját. A szent hely megújítása a már említett külső és belső munkákkal nem ért véget. Az ikonosztáz felújításával folytatódik, amely 1786-ban copf-rokokó stílusú, sok máshonnan származó ikon és faragvány felhasználásával készült. Az első jelentősebb átalakítása 1825–26-ban történt, a következő pedig az 1930-as évek elején – utóbbinál alakult ki a jelenleg is látható ikonosztáz.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A vásárhelyi önkormányzat már 2012-ben elkészítette az ikonosztáz restaurálási tervét, amelyre a Csongrád Megyei Kormányhivatal megadta az engedélyt. A terv tartalmazza a rovarfertőzött szerkezet teljes fertőtlenítése mellett a fára, illetve vászonra festett ikonok teljes felújítását, a fémszínezett, vagyis aranyozott faragványok eredeti állapotának visszaállítását és a tartószerkezet eredeti, illetve helyreállítható periódusának festését, márványozását.

A restaurátor által készített terv alapján kalkulált bruttó költség 19 millió forint, amelyből a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője 8 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad. A 11 milliós városi önrész biztosítását a legutóbbi közgyűlésen megszavazták a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!