Emlékházat avatnak Székkutason

Székkutas - A korábbi falumúzeum átalakítását idén áprilisban kezdték meg Székkutason, ennek érdekessége, hogy egykor ONCS-ház volt, amelyeket 1940-től építtetett az Országos Nép- és Családvédelmi Alap, és a második világháború végéig 12 ezer készült el.

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A beruházásra 20 millió forintot nyert pályázaton a kutasi önkormányzat, amelyből 14 milliót költöttek az építési munkákra, 6 milliót pedig a gyűjteményre. Épült egy új dohánypajta, amelyben mosdó- és főzőhelyiség is helyet kapott. A Székkutasi Emlékházat október 5-én avatják, a közgyűjteményben a falu megalapításával, azzal a korszakkal kapcsolatos tárgyakat, dokumentumokat, a mezőgazdasághoz kötődő eszközöket – a település híres szülöttjét, Gregus Mátét is megidézve – tekinthetnek meg az érdeklődők, de a Fehér Gárda-időszakkal kapcsolatos emlékek is helyet kapnak a gyűjteményben. Utóbbiról könyvet is kiad a község.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!