Indul a Bethlen közösségi szolgálata

Hódmezővásárhely – Október közepétől indul kilencvenhét bethlenes diák számára a közösségi szolgálat, amelynek célja, hogy betekintést nyerve a térség társadalmi segítő intézményeinek működésébe fejlődjön a diákok szociális érzékenysége.

Nánai Márta

Felmenő rendszerben az érettségi feltétele a tanulói közösségi szolgálat, amelyet két tanév alatt összesen negyven órában kell teljesíteniük a 10–11. évfolyamos gyerekeknek. Október 16-ától május végéig húsz, jövőre újabb húsz óra gyakorlat vár a diákokra a Bethlen Gábor református gimnáziumban.

[namelink name="Garainé Jung Gabriella"] katolikus hitoktató, a szolgálat koordinátora a csütörtöki megbeszélésen a megjelent szociális intézmények képviselőinek elmondta, a diákok a szolgálati idő alatt naplót vezetnek a végzett munkáról, a szolgálati terv segítségével pedig nyomon követhetik, mikor kell megjelenniük a választott intézménynél, ahol mentor koordinálja a gyerekek munkáját.

A tájékoztatón kiderült, minden érintett intézmény maga dönti el, hány diákot tud fogadni. A szerző felvétele
A tájékoztatón kiderült, minden érintett intézmény maga dönti el, hány diákot tud fogadni. A szerző felvétele

A diákok a szolgálati idő alatt naplót vezetnek a végzett munkáról, a szolgálati terv segítségével pedig nyomon követhetik, mikor kell megjelenniük a választott intézménynél, ahol mentor koordinálja a gyerekek munkáját.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Idén a 10. évfolyamosok kettesével teljesítik heti egy alkalommal a Közösségi Szolgálatot (KÖSZ), maguk választják ki gyakorlati helyüket, amelyekkel az iskola megállapodást köt. Az idősellátás, hajléktalan ellátás, óvodák, bölcsődék életébe pillanthatnak be a nebulók. A Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat, a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató és annak gondozási háza, a vásárhelyi védőnőszolgálat, a Hóvirág Utcai Bölcsőde, a Mindszenti Idősek Nappali Ellátása és Házi segítségnyújtása, a vásárhelyi Gyermekjóléti Központ, a Kapcsolatközpont, a Családsegítő Szolgálat, az Oldalkosár Utcai Óvoda, az Égből pottyant Evangélikus Óvoda, a Szentesi Református Idősek Otthona, a Szeremlei Sámuel Református Óvoda, a Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola, valamint a Kovács- Küry Időskorúak Otthona vállalta a fogadó intézmények szerepét.

[namelink name="Mázás Orsolya Marianna"], a program másik koordinátora a megjelenteknek elmondta, azt már minden érintett intézmény maga dönti el, hány diákot tud fogadni. Az iskola segíti a diákok felkészítését a szolgálat teljesítésre, és folyamatosan nyomon követi tevékenységüket. Jövőre újabb kilencven fővel bővül a Bethlen KÖSZ-e, tehát fokozatosan vezetik be az iskolások életébe a programot.

* * *

Ezt mondja a törvény

2016-tól az érettségi vizsgára jelentkezés előfeltétele lesz, hogy minden diák közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során. A közösségi szolgálat olyan tevékenység, melyet a diákok értékeik mentén választanak, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek, azzal a helyi közösség érdekeit szolgálják, és mellyel saját személyiségüket, különféle készségeiket fejlesztik. Közösségi szolgálatot sokféle motivációból végezhet valaki: hogy megismerjen egy foglalkozást, hogy mások érdekeit szolgálja, közösséghez tartozzon, hogy elérjen egy fontos célt, például a környezet szépülését, hogy bizonyos tulajdonságainak fejlődését elősegítse, hogy hasznos módon töltse az idejét, bajba jutottakon segítsen, védje a környezetet vagy gyakorlatot szerezzen egy számára fontos területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!