December közepén újra tárgyalják a felsőoktatási koncepciót

Hódmezővásárhely - A pályaválasztáskor azt feltétlenül döntsétek el, hogy milyen fő szakirányban tanultok tovább, aztán azon belül lesz még mozgásteretek – mondta pénteken Vásárhelyen, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola érettségi előtt álló diákjainak Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár.

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Majd saját szakmáját, hivatását javasolta a hatosztálynyi fiatalnak: – Térképész lettem, és ebben benne van minden, a tér, a kép és az ész, vagyis legyetek ti is térképészek. Bejelentését derű fogadta, de azon még jobban szórakoztak a diákok, mikor kiderült: 18 évesen, pólósként Hódmezővásárhelyen vesztette el pár fogát, azóta fokozott figyelemmel kíséri a város vízilabdaéletét.

Az előadása után a felsőoktatás aktualitásairól kérdeztük az államtitkárt.

– A felsőoktatási koncepció napirenden volt a kormányülésen, pontosabban az erre alakult kerekasztal Az átalakulás stratégiai irányai című jelentését hallgatta meg a kabinet, és négy témakörben kért kiegészítést – közölte Klinghammer István. – Ezek a következők: egyházi egyetemek finanszírozása, a szakmunkásképzésből miként lehet a felsőoktatásba kerülni, a duális képzési rendszer lehetőségei, illetve a kiemelt egyetemek kategóriája. Amennyiben ezek meglesznek, december közepén újra a kormány elé kerül a koncepció. A felsőoktatás egész szerkezete is fontos, hogy melyik főiskola, egyetem mit képviseljen, és még inkább a minőség irányába kell elmozdulni. A rektorválasztás is kulcskérdés, de ami a legfontosabb, hogy a szakmai irányítást végző, jelenleg a miniszter által kinevezett rektor mellé, főleg az állami egyetemeken kancellárt szeretnénk helyezni. Utóbbinak a működési feltételek biztosítása, a napi tennivalók lennének a feladatai, ezzel is terhet levéve a rektor válláról.

Az államtitkár elmondta még: Parragh Lászlóval, a kereskedelmi és iparkamara elnökével nem ellenfelek, még kevésbé ellenségek. A napi politika mindent túldimenzionál – jegyezte meg. Parragh kéréseit igyekeznek meghallgatni és beilleszteni a koncepcióba. Fontos, hogy a győztes a magyar felsőoktatás legyen – mondta [namelink name="Klinghammer István"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!