Péntek 13.: nem hisznek a babonákban a vásárhelyiek

Hódmezővásárhely – Péntek 13-a a középkor óta rettegett dátum, amikor sok szerencsétlenség történhet az emberekkel – a babonásak szerint. Megkérdeztük a vásárhelyieket: ők hisznek-e a hiedelmekben.

Barta Anett

– Nem kezdek el rettegni, ha véletlenül összetörök egy tükröt – nevet Benkő Sándor kérdésünkre, hogy ő hisz-e még a középkori, vagy éppen a modernkori babonákban. – Butaságnak tartom ezeket a kitalációkat, a balszerencse csupán a véletlen műve – vélekedik –, persze, ha négylevelű lóherét találok, mindig örülök...

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

December 13-a 2013-ban péntekre esik, így duplán szerencsétlen a dátum. A félelem a tizenhármas számtól a középkorból ered, amikor is az emberek félni kezdtek külön-külön is a péntektől (mivel ez a boszorkányok napja volt) és a tizenháromtól. Még ma is megesik, hogy sok kórháznak nincsen 13-as kórterme, vagy egy épületből kihagyják a tizenharmadik emeletet. Sokak szerint azért szerencsétlen ez a szám, mert a tizenkettes után következik: 12 hónap, 12 apostol, 12 csillagjegy – és még sorolhatnánk. Azaz minden jel arra mutat, hogy a tizenkettessel sok minden befejeződik, véget ér, és az ezt követő szám már a balszerencse jele.
A különösen babonások ezen a napon nem másznak létrára, és sót dobnak át a bal válluk felett.

– Azt hallottam, hogy ilyenkor a sütött kenyér nem kel meg – meséli Németh Vivien, aki nem vallja magát babonásnak, de előfordul, hogy néha a hirtelen kijelentett mondatait élő fán lekopogja. – A lekopogás is inkább berögzülés. A fekete macskától való rettegést viszont viccesnek tartom, nekünk van két felnőtt és kettő kicsi fekete cicánk is és bizony előfordul, hogy átfutnak előttünk, mégsem történt még semmi.

Akad azonban olyan ember, aki hisz a hiedelmekben. Évi kérte is, hogy vezetéknevét ne írjuk le. – Egy kicsit talán túlzásba is viszem a dolgokat. Mindent lekopogok, nem lépek rá a küszöbre. Háromszor visszanézek, mielőtt becsukom az ajtót és elmegyek otthonról, és nagyon sokszor mosok kezet – persze ez már más tészta. Félek a több év balszerencsétől, ha például összetörik egy tükör, de szerencsére ilyen még csak egyszer történt. Sokszor kinevetnek miatta, de sajnos nem tudok rajta változtatni – meséli szomorúan. Mindennek ellenére a pozitív dolgokban is hisz. Ha kéményseprőt lát mindig megfogja a gombját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!