Modern laborban tanulnak fizikát, kémiát

Hódmezővásárhely - Gyulai József fizikusprofesszor is jelen volt a róla elnevezett természettudományos műhely avatásán a vásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskolában. A 325 millió forintból kialakított korszerű laboratóriumot tíz másik térségi általános iskola diákjai is használhatják.

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

[namelink name="Gyulai József"] fizikusprofesszorról, Hódmezővásárhely szülöttéről, díszpolgáráról nevezték el a Németh László Gimnázium és Általános Iskola szombaton átadott laboratóriumát. A Gyulai József Természettudományos Műhelyt több mint 325 millió forintból alakították ki, és az itt tanulók mellett a térség 10 másik általános iskolájának diákjai is használni fogják.

Zavarba ejtő volt, hogy róla nevezték el a termet – jegyezte meg Gyulai József az avatási ceremónián. Többek között arról beszélt, a 20. század természettudományának legfontosabb eredménye, hogy elmosta a fizika és a kémia határát. Reméli, a 21. században sokkal több kapcsolat köti a fizikát, a kémiát és az informatikát a biológiához.

A diákok bemutatója az új laboratóriumban. Fotó: DM/DV

A diákok bemutatója az új laboratóriumban. Fotó: DM/DV
[namelink name="Lázár János"] országgyűlési képviselő felidézte: fontos volt számára, amikor gimnazistaként tudós tanárokról elnevezett termekben oktatták. Ez megőrzendő hagyomány, érték. A gimnázium az elitnevelés helyszíne marad, itt olyan gyerekek tanulnak, akik egyetemre készülnek. Magyarország csak minőségi tudással lehet Európában versenyképes – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Arra biztatta a diákokat, minél többen válasszák a műszaki pályát, a természettudományos tantárgyakat. Szólt arról, hogy a jobb versenyképesség másik feltétele, hogy a vállalkozások minél olcsóbban jussanak energiához – így sokkal többet tudnak fizetni munkavállalóiknak. Emlékeztetett, hogy ma az energia 40 százalékát tudjuk előállítani itthon, 60 százalékát külföldről vásároljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!