Molnárné marad a nemzetiségügyi bizottságban

Hódmezővásárhely - Marad a közgyűlés mezőgazdasági, vállalkozási és nemzetiségügyi bizottságának élén a jobbikos Molnár Lászlóné – döntötték el a képviselők Vásárhelyen. A helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat kérte a felmentését, mert szerintük egy korábbi testületi ülésen burkoltan gyűlöletkeltő előterjesztést nyújtott be.

T.A.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Alaptalannak találta a vásárhelyi közgyűlés ügyrendi és mandátumvizsgáló bizottsága a Roma Nemzetiségi Önkormányzat kérelmét. Azt szerették volna, ha felmentik a jobbikos [namelink name="Molnár Lászlóné"] önkormányzati képviselőt a mezőgazdasági, vállalkozási és nemzetiségügyi bizottság elnöki tisztségéből. Korábban megírtuk: még 2013 novemberében Molnárné azt javasolta a közgyűlésnek, élvezzenek elsőbbséget azok az önkormányzati bérlakásra várók, akik önként erkölcsi bizonyítványt is beadnak a kérelmükhöz. Azokat a pályázókat részesítsék előnyben, akik betartják az együttélés szabályait. [namelink name="Matyi Sándor"], a nemzetiségi önkormányzat alelnöke akkor diszkriminációról, gyűlöletkeltésről beszélt a jobbikos javaslat kapcsán. Felszólította Molnárnét, mondjon le a bizottság elnöki tisztségéről. Az önkormányzati képviselő erre nem volt hajlandó.

A romák a közgyűléshez fordultak. Szerintük ugyanis nincs helye olyan képviselőnek a bizottságban, aki hátrányos megkülönböztetéssel, diszkriminációval, még ha burkoltan is, de cigányozással, gyűlöletkeltéssel, rasszizmussal teli előterjesztést nyújt be. Az ügyrendi és mandátumvizsgáló bizottság viszont úgy ítélte meg: Molnárné általánosságban beszélt a bűnözésről. Így alaptalan a nemzetiségi önkormányzat kérése, és a bizottság nem javasolta Molnárné távozását.

– A közgyűlés eszement ötletnek minősítette az erkölcsi bizonyítvány önkéntes benyújtását, pedig például ha valaki bérelni akar egy lakást Amerikában, erkölcsi bizonyítvány kell hozzá. Nem keresem senkinek a kegyeit, ha nem felelek meg az elnöki tisztségre, akkor mentsenek fel – mondta Molnárné a szavazás előtt. A közgyűlés azonban egyhangúlag úgy döntött: elnök marad a jobbikos képviselő.


Nem örülnek, de tiszteletben tartják

Nem örülnek, hogy Molnár Lászlóné marad a bizottság élén, de tiszteletben tartják a közgyűlés döntését – reagált Matyi Sándor, a nemzetiségi önkormányzat alelnöke. Azért nem örülnek, mert annak idején éppen az ő kérésükre bővítették ki a mezőgazdasági bizottságot a nemzetiségi ügyekkel. Bízik abban, hogy a jobbikos képviselő a jövőben tartózkodik a szélsőséges megnyilvánulásoktól – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!