Lázár János: Hová tűnt 1000 ember?

Hódmezővásárhely - Összeadott, kivont a legutóbbi rendkívüli közgyűlésen Lázár János országgyűlési képviselő, mondván: nem stimmelnek a regisztrált álláskeresőkről szóló beszámoló adatai. Az elmúlt 4 évben 17,1 százalékról 7,9 százalékra csökkent a munkanélküliek száma. De hová tűnt 1000 ember? – kérdezte Lázár.

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Hány embert vettek fel piaci munkaadók? – vetette fel a legutóbbi rendkívüli közgyűlésen [namelink name="Lázár János"] országgyűlési képviselő Vásárhelyen. Hosszasan tárgyalták a képviselők a regisztrált álláskeresőkről szóló tájékoztatót, amelyről [namelink name="Törjékné Pásztor Ildikó"], a Járási Munkaügyi Kirendeltség vezetője beszélt. Lázár ugyanis hiányosnak találta az anyagot, amelyben többek között az szerepel: az elmúlt 4 évben 17,1 százalékról 7,9 százalékra csökkent a regisztrált munkanélküliek aránya a kistérségben.

– Hány betöltetlen álláshely van? – érdeklődött továbbá Lázár a munkaügyi kirendeltség vezetőjétől. Havonként változik az üres álláshelyek száma, a jelenlegi nyilvántartásban 240 van, ezekre próbálnak közvetíteni – válaszolta Törjékné Pásztor Ildikó. Végül számolgatni kezdett az országgyűlési képviselő, mert szerinte nem stimmelnek a számok.

– 2010 januárjában 3446 regisztrált munkanélküli volt, jelenleg 1488 van. Ha a 240-et levesszük, akkor az 1248. 768 közfoglalkoztatott van a városban, de dolgoznak más cégeknél is, így 900-950 lehet. Ha ezt hozzáadjuk az 1488-hoz, akkor közel 2500-at kapunk. A 4 évvel ezelőtti 3446-hoz viszonyítva még mindig van 1000 különbség – elemezte a helyzetet Lázár János, aki tudni akarta: mit jelent ez?

– Minden évben emelkedett a piaci munkahelyet betöltő közvetítési létszám – reagált Törjékné. – Akkor ezzel kellett volna kezdeni a beszámolót. „Ez így nem fair" – fakadt ki Lázár.

Az biztos, hogy a hiányzó 1000 ember mindegyike nem a versenyszférában helyezkedett el – kapcsolódott be a beszélgetésbe Havránek Ferenc (Zöld Baloldal) önkormányzati képviselő. Szerinte több módon is eltűnhettek a rendszerből. Nem regisztráltatták magukat munkanélkülinek, nehogy behívják közfoglalkoztatottnak, vagy nem Vásárhelyen találtak munkát, de az is előfordulhat, hogy külföldre mentek – találgatott a városatya. Havránek szerint a jelenlegi felállásban a munkaügyi kirendeltség nem alkalmas arra, hogy megtalálják ezeket az embereket.

– Ha 3500 regisztrált munkanélküliből eltűntek 2000-en, akkor valaminek történnie kellett – folytatta Lázár. – Még úgy is, hogy a közfoglalkoztatás átvett 500-1000 embert. A hiányzó 1000 nem veszi igénybe az önkormányzati szociális segélyt, és az álláskereséshez kapcsolódó juttatásokat sem. Valahogy megoldja, ha nem, akkor segélyen élne. A feketemunka is munka. Vannak, akik azért adták fel a regisztrált munkanélküli státuszt, mert közmunkával jár, és így nem maradna idő feketén dolgozni. Ha a hiányzó adatokat is tartalmazta volna a beszámoló, akkor derült volna ki: Vásárhelyen van elég munkahely vagy nincs – vélte Lázár János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!