Nyártól építik a vásárhelyi elkerülőt

Hódmezővásárhely - Becslések szerint 1 milliárd köbméter földet mozgatnak majd meg a 47-es számú főút északi elkerülőjének nyáron kezdődő építése alatt. A 13 kilométeres út mintegy 18 milliárd forintba kerül, a területek kisajátításának előkészítése folyamatban van. Kérdés még, hogyan oldják meg, hogy a Rárósi úton érkezők is feljuthassanak az új útra. <br>

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Nyáron elkezdődhet a 47-es számú főút északi elkerülőjének építése Vásárhelyen, ha a közbeszerzés normális ütemben lezárul – derült ki a legutóbbi közgyűlésen Vásárhelyen. 2012-ben nyilvánították kiemelt beruházásnak a 13 kilométeres út építését, amely mintegy 18 milliárd forintba kerül. Az utóbbi években számos közgyűlésen tárgyalták már a témát, lakossági fórumokat is tartottak az elkerülő miatt. Több nyomvonal is szóba került, végül az északi mellett döntöttek az önkormányzati képviselők.

Az építkezéshez szükséges területek kisajátításának előkészítése zajlik, ezt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. intézi. A tervezés során figyelembe vették a beruházás által érintett tanyán élők kéréseit. Azt szerették volna, hogy ne épüljön felüljáró az ingatlan mellett. Így a mártélyi útnál két körforgalmi csomópont lesz, amelyhez hozzákapcsolják szilárd burkolatú úttal a régi Tiszai utat. Az utolsó egyeztetésen pedig kértek egy szűk keresztmetszetű aluljárót, ami szintén elkészül majd, és kimondottan kerékpáros- és gyalogosátkelő lesz.

Felmerült a Rárósi út bekötésének kérdése is az elkerülő szakaszba. Az új út az Orosháza felőli szakaszon, az ATEV Fehérjefeldolgozó környékén jobbra fordulna, majd a 45-ös főutat és a mártélyi utat, valamint a vásárhelyi–szentesi vasútvonalat keresztezve a Bodzási út után, Kopáncsnál térne vissza a 47-esre.

– A Rárósi útról felüljárón lehetne a 47-es főút felett átmenni, de így a környéken élők nem tudnak felmenni a főútra. Erre még megoldást kell találni, bekapcsolni a Rárósit a 47-es vagy a 45-ös főútba, hogy az ott élők is használhassák az elkerülőt – magyarázta lapunknak Mucsi László, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője. Mind a két főút mintegy 1,5 kilométer távolságra van a Rárósi úttól, így új közlekedési csomópontot lehetne kialakítani – tette hozzá.

Vásárhely északi elkerülőjét, amelyet [namelink name="Mucsi László"] az évtized beruházásának nevezett a környéken, a tervek szerint szakaszosan több helyen kezdik majd építeni. A becslések szerint mintegy 1 millió köbméter földet mozgatnak meg, ezért nagyon át kell gondolni az építkezést, hogy a város útjait ne vágják tönkre. Várhatóan két év múlva készül el a gyorsforgalmi út.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!