Cifra, a mankón járó tőgy

Hódmezővásárhely - Cifra, akit a bíró egyszerűen csak „mankón járó tőgynek" nevezett, már az első napon bezsebelte a győztesnek járó díjat a tegnap megnyílt állattenyésztési napokon Vásárhelyen. A hagyomány, a megbízhatóság, a szakmaiság jegyében zajlik vasárnapig az országos seregszemle.

Török Anita

Már a megnyitóra is szinte csak lépésben haladt a kocsisor pénteken a 47-es főúton a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumához, a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra. Pár órával később még nagyobb volt a torlódás, 30 percbe telt bejutni a városba. Hiába szakadt az eső, a látogatók ernyővel, esőkabáttal védték magukat, és vették birtokba a 160 ezer négyzetméteres területet.

Vásárhelyi kérdés: vannak-e nálatok állatok? Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


Hagyomány, megbízhatóság, szakmaiság – erről beszélt [namelink name="Antal Gábor"], a rendező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. Meg arról, hogy évről évre egyre több kiállító van, közülük sokan már jövőre is foglaltak területet. Ez is jelzi, a seregszemlének milyen fontos a szerepe a magyar agráriumban.

– Az állattenyésztési napok segítséget adnak a magyar élelmiszergazdaság egyik legsúlyosabb problémájának megoldására – közölte [namelink name="Éder Tamás"], a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeriparért felelős alelnöke. – Kisebb-nagyobb mértékű lemaradásunk van a legkorszerűbb termesztés, tenyésztés területén. Ennek oka többek között a jövedelem- és tőkehiány, és a nem megfelelően alkalmazott támogatási megoldások. Már nem lehet úgy gazdálkodni, mint nagyapáink. A kiállítás segít a naprakész információk megszerzésében.

Vásárhelyi kérdés: vannak-e nálatok állatok? Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Agrárkamara, Vitaricum

Közösen vesz részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete és a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági-, és a földművelésügyi igazgatósága az állattenyésztési napokon. Az „F" szektor 801-es kiállítóhelyén olyan kérdésben tájékozódhatnak a gazdák, amely a mezőgazdasági és élelmiszertermelés, valamint az állattartás felügyeletéhez, szabályozásához tartozik. Szintén részt vesz a seregszemlén a Vitaricum csapata is, amely az ÁGOTA Alapítvánnyal áll kapcsolatban, és veszélyeztetett fiatalokat támogat. Standjuknál (önkéntes alapon) pénzadományt gyűjtenek. Viszonzásul az adakozók zöldség-gyümölcs termékeket kapnak.  
Az elmúlt években nőtt a magyar mezőgazdaság szerepe – vette át a szót [namelink name="Feldman Zsolt"], a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Elmondta: ugyanakkor messze vagyunk még attól, hogy valamennyi meglévő termelési potenciált kihasználjuk. 2020-ig hazánk 12,3 milliárd euró agrártámogatást használhat fel. Ez azonban csak egy mankó, összefogásra is szükség van a sikerhez.

A hivatalos ceremónia után 16, méltóságteljes Gidrán ló és lovasa foglalta el a bemutatóteret, miközben a szarvasmarha-tulajdonosok a show-bírálatra készültek. Előkerült a hajszárító, a festék. Egy látogató meg is jegyezte: olyan a hangulat itt, mint Vidal Sassonnál.

– A nők már azt is megkérdezték, hogy a tehén szemének a környéke azért olyan fekete-e, mert azt is befestjük? – magyarázta [namelink name="Farkas Sándor"] Túrkevéről, miközben a két Jersey fajtájú tehénen, a két Cifrán az utolsó simításokat végezte. A főnöktől, azaz Sáfár Györgytől, a Közép-tiszai Mg. Zrt. szarvasmarha-ágazatának vezetőjétől azt is megtudtuk: évek óta jönnek az állattenyésztési napokra, és nem is hiába. Rendszerint bezsebelik az első díjat. Ez most sem volt másként, az idősebbik Cifra nyerte a show-t. A bíró egyszerűen csak „mankón járó tőgynek" nevezte a győztest.

Vásárhelyi kérdés: vannak-e nálatok állatok? Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!