Túlélőkkel is találkozott Amerikában a vásárhelyi pedagógus

Hódmezővásárhely - Az amerikai Farmington Hills Holokauszt Központban járt továbbképzésen a vásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola angol–történelem szakos tanára, Medvegy János. A látottakat óráin is szeretné hasznosítani, a történteket egyéni sorsokon keresztül bemutatni.

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Amerikába utazott tanári ösztöndíjjal a közelmúltban a Németh László Gimnázium és Általános Iskola angol–történelem szakos pedagógusa, [namelink name="Medvegy János"]. Hazánkból 2 tanár vehetett részt az egyhetes továbbképzésen, amelynek a szervezők a Holokauszt képei címet adták.

A Michigan állambeli Farmington Hills Holokauszt Központban rendezték meg a programot. A Detroittól nem messze lévő kisváros arról híres, hogy az ottani holokausztközpont kezdte rögzíteni és archiválni a túlélőkkel folytatott beszélgetéseket a 80-as években. Később Steven Spielberg a Schindler listája című film forgatása során döntött úgy, hogy anyagilag támogatja a projektet, és azóta már mintegy 50 ezer videoriport gyűlt össze.

Egy neves graffitiművész alkotása előtt Medvegy János (jobb szélen) csoporttársaival. Fotók: DM

Egy neves graffitiművész alkotása előtt Medvegy János (jobb szélen) csoporttársaival. Fotó: DM
– A legemlékezetesebb talán az volt, amikor egy egyetemi professzor fényképeken keresztül mutatta be egy-egy zsidó család, illetve német katona történetét. Képeken elevenedtek meg az egyéni sorsok. Így a 4 éves Ruth története, aki szüleitől elválasztva került a táborba, ahol a 2–18 év közötti társai gondoskodásának, segítségének köszönhetően élte túl a borzalmakat. Ruth ma is Detroit mellett él, és vele is találkozhattunk, ahogy egy német–amerikai nácivadásszal is – mesélte a pedagógus.
Medvegy János angolul oktatja a történelmet a gimnazistáknak. Azt mondta, a diákok tisztában vannak a holokauszt borzalmaival, azonban az amerikai tapasztalatok alapján óráin szeretné újszerűen, egyéni sorsokon keresztül megközelíteni azt.

Amerika. Medvegy János tanári ösztöndíjjal járt az USA-ban. Fotó: DM

Amerika. Medvegy János tanári ösztöndíjjal járt az USA-ban. Fotó: DM
Az előadások mellett esténként különböző programokat is szerveztek az európai vendégeknek. Neves graffitiművész kalauzolta őket körbe Detroit legérdekesebb underground művészeti helyszínein, átlátogathattak Kanadába, és sabbathra is meghívást kaptak egy helyi zsidó családhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!