Kis Andrea: Enyhíteni kell az adóterheket

Hódmezővásárhely - Sorozatunkban az önkormányzati választásokra készülve, október 12-éig a tízezer lakosnál népesebb Csongrád megyei városok polgármesterjelöltjeivel készítünk interjút abban a sorrendben, ahogy a szavazólapon szerepelnek majd. Most a hódmezővásárhelyi Kis Andreát (MSZP–DK–Együtt) kérdeztük terveiről.

I. P.

– Mint ahogy országszerte, Hódmezővásárhelyen is nagyon sokan küzdenek mindennapos megélhetési gondokkal. Választókerületemben is azt tapasztaltam – az emberekkel beszélgetve –, hogy a legnagyobb gond a munkahelyhiány, vagyis olyan gazdasági környezetet kell teremteni, hogy a vállalkozásoknak, nagyobb cégeknek megérje a városba települni, itt beruházni, fejleszteni – mondta [namelink name="Kis Andrea"] (34), az MSZP, az Együtt és a DK közös vásárhelyi polgármesterjelöltje. A fiatal politikus nem először méreti meg magát: 2010-ben a 4., 2012-ben, az időközi választáson a 2. helyen végzett a polgármesterjelöltek versengésében.

Megemlítette: az ipari park bővítése mellett szükség lenne a jelenlegi infrastruktúra fejlesztésére, például az utak állapotának javítására. Az adókkal kapcsolatban elmondta: az önkormányzatnak a helyi adókra van befolyása, azokat emelheti vagy csökkentheti. Hódmezővásárhely a nagyobb városok összevetésében nem áll rossz helyen – az adó mértékét tekintve –, de a vállalkozások és a lakosság terhei jelentősebbek, mint Makón vagy Szentesen. Elmondta, ezt csökkentve is lehetne élénkíteni a vásárhelyi gazdaságot, növelni a befektetési kedvet, mert – a megyei jogú városok összehasonlításában – kevés jelentős ipari üzem érkezett Vásárhelyre.

Kis Andrea győzelme esetén a fizetőparkolás megszüntetését és a helyi adók csökkentését ígéri Vásárhelyen. Fotó: Karnok Csaba

Kis Andrea győzelme esetén a fizetőparkolás megszüntetését és a helyi adók csökkentését ígéri Vásárhelyen. Fotó: Karnok Csaba
– Olyan várost akarunk, ahol a több valódi munkahely és nem az elvándorlás csökkenti a munkanélküliséget – fogalmazott, majd azzal folytatta, arra is gondolni kell, milyen választ adunk arra, hogy a technológiák fejlődésével egyre kevesebb élő munkaerő szükséges.
Az egyik válasz a mezőgazdaság lehet, Hódmezővásárhely mindig is nagy hagyományokkal rendelkezett ezen a téren: a feldolgozóipar telepítése a közfoglalkoztatással egybekötve – a városi konyháknak megtermelve zöldséget, gyümölcsöt – hozhat eredményt – vázolta az esetleges jövőt Kis Andrea.

– Újra kell gondolni az építményadót is – vélekedett a jelölt –, szociális helyzet alapján különbséget téve, és a halmozottan hátrányos helyzetűeknek akár teljes adómentességet biztosítva. A rendszert ugyanis csak azért tartjuk fenn, mert az önkormányzatoktól sok forrást elvont az állam. Ehhez tartozik a parkolási díj – ez is egyfajta adó –, ami sokak szerint felesleges, el kell törölni, mert a ráfordítandó kiadás nagyjából annyi, mint a bevétel. Ezt a véleményt magam is osztom, polgármesterként megszüntetném a parkolási díjat.

Gyakorló tanárként kijelentette: az intézmények felújítását folytatni kell – elismerte, ebben az irányban már regisztrálhatók eredmények. A mindennapos testneveléshez csatlakozva közölte, akkor lenne igazán hatékony, ha minden helyi iskola megfelelő méretű, jól felszerelt tornacsarnokkal rendelkezne. Ennek megvalósítása is céljai közé tartozik.
Végezetül elmondta: a részvételt tekintve nem optimista, már 2010-ben is csupán a választásra jogosult vásárhelyiek 41 százaléka voksolt, ez vasárnap jó, ha eléri majd a 35 százalékot, az emberek közömbössé váltak, hidegen hagyja őket a politika – vélekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!