Vaspondró-invázió: a férgek aludni sem hagyják az embert

Mindszent - Milliónyi vaspondró lepte el a mindszenti gátoldalban lévő kerteket és házakat. A férgek aludni sem hagyják a helyieket. A polgármesteri hivatalban azt ígérik: napokon belül kiirtják őket.

Antal Sándor

 A fagy beálltakor eltűnnek

A vaspondrók ezerlábúak, az ízeltlábúak törzsébe tartoznak. Nem bántanak, az emberre teljesen ártalmatlanok, allergiát sem okoznak. Leginkább a nedves, hűvös helyeket kedvelik az egyébként hasznos állatok, amelyek lebontják a szerves anyagokat. Tavasztól őszig fel-felbukkanhatnak, legkésőbb a fagy beálltakor eltűnnek.

– Hátborzongató, ahogy jönnek, jönnek és jönnek – mesélte egy, a mindszenti Horváth Gyula utcában hét éve élő asszony, akinek napjait megkeserítik a vaspondrók. Elmondása szerint az invázió október elején kezdődött.

– Este 9-10 óra körül jelennek meg, milliószámra. Sepregetünk, porszívózunk, de nincs értelme, mivel rengeteg van. Kedden is két lapáttal szedtünk össze, csak a lakásból – árulta el. Hozzátette, mikor először előjöttek, nem mertek szólni senkinek, nehogy azt gondolják, szemétdombon élnek – ezért kérte azt is, hogy ne írjuk le nevét, és ne készítsünk róla fotót –, majd kiderült, a szomszédban és a Horváth Gyula utca gáthoz közeli oldalán élők is hasonló gondokkal küzdenek.

– Csak ezen az oldalon jelentkeznek, ami közel van az ártérhez – mondta az egyik szomszéd, aki arra gondolt, hogy a városban zajló csatornázás vagy a strand területéről történő homokkitermelés bolygatta meg a vaspondrókat.

Próbálnak védekezni, az interneten utánanéztek, mit lehet tenni, de sok jót nem találtak. Sót szórtak, ecetet és hipót is öntöttek a házrésekbe, az ajtó elé. Ez azonban semmit nem ér, mivel a 2-3 centiméteres férgek bárhonnan előbukkanhatnak, reggel pedig eltűnnek.

Rengeteg féreg lepi el a házakat esténként. Fotó: DM

Rengeteg féreg lepi el a házakat esténként. Fotó: DM
[namelink name="Takács Sándor"], a polgármesteri hivatal intézményüzemeltetési részlegvezetője megkeresésünkre azt mondta, az elmúlt napokban több lakossági panasz érkezett a Horváth Gyula utcából.

– Felvettük a kapcsolatot egy rovar- és rágcsálóirtó céggel, most az ajánlatukra várunk. A szakember már kint járt a településen, felmérte a terepet. Véleménye szerint most az időjárás is kedvez a vaspondróknak, és ezért jöttek elő az ártérből, ahol egyébként már több éve jelen vannak, az üdülőtulajdonosok ismerik őket. Ami pedig a csatornázást és a homokkitermelést illeti: nem tartják valószínűnek, hogy bármelyiknek köze lenne az invázióhoz, mert akkor már hamarabb jelentkeztek volna a vaspondrók.

[namelink name="Zsótér Károly"] polgármester tájékoztatása szerint a több százezer forintos irtást napokon belül elvégzik. A Nagyrévtől a Kápolna utcáig kérték a tisztítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!