Vásárhelyi városkártya: bankolni, ellenőrizni, életet menteni

Hódmezővásárhely - Mire lesz jó a városkártya Vásárhelyen? A legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen döntöttek a bevezetéséről, és első körben 10 ezer darab megvásárlásáról is határoztak. Az önkormányzatnak 90 napja van eldönteni, milyen funkciókat kér a kártyához.

Imre Péter

Idén bevezetik Hódmezővásárhelyen az úgynevezett városkártyát. Ezt a 38 ezer felnőtt lakos használhatná, első körben – a költségeket átvállalva – az önkormányzat 9,8 millió forintért 10 ezret vásárol meg az Országos Fizetési Szolgáltató Zrt.-től (OFSZ Zrt.).

A kártya olyan chipet tartalmaz, amely a hagyományosnál sokkal több adat tárolására alkalmas. A Vásárhelynek felajánlott kártya 16 választható alprogramot tartalmaz, ezek közül az önkormányzatnak 90 napon belül kell kiválasztania, melyekre tart igényt – tudtuk meg az OFSZ Zrt. és a POI Terminálüzemeltető Kft. sajtóosztályától.

A 16-ból említsünk meg példaként kettőt: életmentő alprogram (a chip tartalmazza az illető vércsoportját, betegségeit), a másik a helyi közvélemény-kutatás alprogram, utóbbinál a termináloknál használva feldobja a településen éppen aktuális kérdést.

Bankkártyaként is használható, például boltokban, ebéd fizetésekor, de arra is van mód, hogy az iskolák bejáratánál elhelyezve az érzékelőt a tanárok és a szülők ellenőrizhetik, a diákok mikor léptek be az intézménybe, illetve mikor távoztak. Az alprogramokhoz szükséges minden infrastruktúrát kiépít a cég, például a fizetési pontokat, ahol igényelhetik a „cardot".

A városkártyaprogram januárban indult, eddig több mint 30 városban telepítettek fizetési pontokat – jelenleg is folynak tárgyalások –, és márciusig még újabb csatlakozások várhatók. A szerződés aláírását követően két héten belül megkezdik a munkát Vásárhelyen a fizetési pontok telepítésével, közel 200 üzletben. A tervek szerint idén már üzemelhet a rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!