300-an arra rendezkedtek be, hogy segélyekből éljenek

Hódmezővásárhely - Az új vásárhelyi szociális rendelet célja igazságos, a méltányosságot szem előtt tartó, átlátható rendszer kialakítása volt – közölte tegnap sajtótájékoztatón Kószó Péter alpolgármester.

Delmagyar.hu

[namelink name="Bálint Gabriella"], a közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának elnöke elmondta: a rendelettervezet előkészítése során 1991-től feldolgozták az önkormányzat segélyezési adatait. Kiderült, a városban 250-300-an rendezkedtek be arra, hogy segélyekből éljenek. A 2004–2014-es időszakban volt olyan, aki közel hatmillió forint támogatást kapott, illetve olyan, aki tavaly 570 ezer forintot vett fel különböző jogcímeken – közölte Antal István, a lakosságszolgálati iroda vezetője.

Rendkívüli települési támogatást azok kérhetnek, akik maguk, illetve családjuk létfenntartásáról másként nem tudnak gondoskodni, illetve krízishelyzetbe kerültek. Az önkormányzat a támogatást főként természetbeli juttatásként adja – térítésmentes ebéd, Erzsébet-utalvány –, de lehetőség nyílik pénzbeli ellátásra, kamatmentes kölcsönre is. Bálint Gabriella kitért arra, hogy az érintettek személyesen vagy postai úton kérhetik a támogatást a népjóléti irodától, de a folyamat hivatalból is elindulhat oktatási intézmény, gyámhatóság és a családsegítő szolgálat jelzése alapján.

Elhangzott: nem kaphat támogatást az, akinek lejárt helyiadó- vagy más tartozása van a várossal szemben, nem tartja be a közösségi együttélés szabályait, illetve gyermeke rendszeresen nem jár iskolába. Az elbíráláskor környezettanulmányt végeznek.

Megírtuk: a támogatás forrása a magánszemélyek lakóingatlana után fizetett építményadó, amely 270 millió forintot tesz ki. A város tavaly 213 millió forintot fordított szociális segélyekre – ezeket összesen 2745-en vették igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!