Egy napig fél áron fagyizik az ország

Hódmezővásárhely - Csongrád megyéből 17 cukrászda, fagylaltozó csatlakozott eddig a magyar kézműves fagylalt napja kezdeményezéshez. Az akció néhány éve indult az országban, pénteken fél áron fagyizhatunk a részt vevő üzletekben.

Munkatársunktól

 Lekváros kenyér, orgonás tejcsoki

A fagyi ára gombóconként 160–250 forint között van Szegeden. A legdrágábbat az A Cappellában mérik: ott néhány prémium fagylaltért 250 forintot kérnek, a többi 200 forintba kerül. A legolcsóbban pedig a csavaros fagyit kínálják: a fagyinapi akcióban részt vevő Hatos Rétesben például normál áron 10 dekányit, vagyis két és fél gombócnyi adagot 350 forintért mérnek. Tehát már eleve itt a legolcsóbb a jeges édesség. Pénteken gombócárra lefordítva 70 forintba kerül majd itt egy adag fagyi. Aki egyébként kicsit alaposabban is szétnéz a fagylaltozók kínálatában, igazi gyöngyszemeket találhat. Az akciós kategóriában lesz például lekváros kenyér és szilvás pite. Aki viszont hajlandó többet is fizetni egy gömb fagyiért, ehet Szegeden orgonás tejcsokit, gorgonzolát, epres gyömbért vagy éppen muskotályos körtét is.

Idén sem marad el a magyar kézműves fagylalt napja: a részt vevő cukrászdákban pénteken fél áron mérik a jeges édességet. A megyében továbbra sem sokan látnak fantáziát az akcióban: 7 település 17 üzlete csatlakozott a kezdeményezéshez. Szegeden, ahogyan évek óta, idén is alig találni olcsó fagyit ezen a napon. A Hatos Rétes mellett egyetlen cukrászdaként a Kálvária téri kapcsolódott az akcióhoz.

Hódmezővásárhelyen és Csongrádon 4-4, Szentesen 3, Makón 2, míg Tömörkényen és Földeákon 1-1 fagylaltozó adja fél áron az édességet.

– Jó kezdeményezésnek tartom, ezért csatlakoztunk újra – mondta el [namelink name="Kovács Brenda"], a Kálvária Cukrászda üzletvezetője. Mint mesélte, tavaly 400 kilogrammnyi fagyit adtak el csak ezen a napon, a sarokig állt a sor szinte egész nap. Idén legalább 500 kiló fagyit főznek, reggel 30-félét kínálnak, és bíznak benne, hogy még estére is legalább 20-fajtából választhatnak majd az érdeklődők, akik 90 forintért kapnak egy gombócot pénteken. – Nyereség nem igazán van ezen a napon még ekkora mennyiség eladásával sem, viszont jó reklám.

A vásárhelyi Szőke Cukrászda mindkét üzletében sorba állhatunk pénteken az olcsó fagyiért, ahol 170 forint helyett 100-ért kapjuk az édességet. A Mozart vagy a zserbó mellett a hagyományos ízek is megtalálhatók, de van tej- és gluténmentes gránátalma és eper is a választékban.

– Van egyfajta reklámértéke az akciónak, de gesztus is a vásárlók felé. Aki még nem kóstolta a mi fagyinkat, most olcsóbban megteheti, aki pedig már igen, annak ez egy jó nap – mondta [namelink name="Szőke Zoltán"], a cukrászda tulajdonosa.

Egy napig fél áron fagyizik az ország. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Akik nem csatlakoztak, azok között sok vélemény alakult ki. Van, aki közhelyesnek tartja a kezdeményezést, és úgy véli, más módon is fel lehetne hívni a figyelmet az édességre. Az egyik tulajdonos azt javasolta, egy gombóc mellé ő ajánlana ingyen egy másikat. A fagyizóban egyébként 5-6 dekás gombócokat mérnek, így a 150 forintos árra azt mondja, náluk egész évben akció van.

A vásárhelyi Sarokház Cukrászda sem csatlakozott az országos kezdeményezéshez, úgy döntöttek, saját maguk rendeznek fagyihétvégét,amikor minden gombóc 99 forint lesz. Az üzletvezetőtől megtudtuk, számukra ez kedvezőbb, hiszen nem fix az időpont, s így biztosan akkor bonyolítják le az akciót, amikor jó idő van.

Makó belvárosában 7 helyen lehet fagylaltot kapni. A legújabb a Korzó fagyizó a Korona butiksoron, ahol horvát és olasz fagylaltokat kínálnak, összesen húszfélét. Egy gombóc 180 forint, de a fagyinapon itt is lesz kedvezmény. Szentesen találtunk olyan fagylaltozót, ahol egy gombóc 80 forintba kerül, de a Szent Korona Cukrászdában 180 forintért ehetünk olyan különlegességeket, mint a Szent András könnye vagy a kender.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!