Nyílzápor Mártélyon

Több mint ötvenen ragadtak szombaton íjat Mártélyon, ahol a IV. Lehel kürtje íjásztalálkozót rendezték.

Antal Sándor

A Tisza-parttól nem messze saját készítésű, ember alakú célokra lőttek az íjászok, majd délután haranglövészetet rendeztek, amikor is egy 8 centis kötelet kellett eltalálni, aminek az alján egy harang volt.

A résztvevők között voltak, akik nomád öltözékbe bújtak, tisztelegve ezzel a magyar hagyományok előtt, ugyanis őseink kiváló lovasíjászok voltak. A mártélyi találkozó helyszíne is a nomád életmódra utalt, hiszen az önkormányzati kempingben néhány jurtasátor áll. Ezeket azonban ma már ritkán használják a településen, mivel a sátrak állapota megromlott, felújításra szorul.

A magyar hagyományokat idézte az íj mellett a nomád öltözék is. A szerző felvétele

A magyar hagyományokat idézte az íj mellett a nomád öltözék is. A szerző felvétele
A találkozó főszervezője, Sándor József Attila azt tervezi, megalapítja a Lehel Kürtje Íjászegyesületet, így szervezeti formában tudnának működni. Nemcsak íjászattal, de szövéssel és kovácsolással is foglalkoznának. A hétvégi program célja – amellett, hogy az íjászokat és családtagjaikat összehozta – egyben tagtoborzó is volt, amelynek főként környékbeli, de Békés és Pest megyei résztvevői is voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!