Már az új szabályokkal tanítják a helyesírást: nem kell különórát tartani miatta

Hódmezővásárhely - Nem okoz gondot a diákoknak a szeptember elején bemutatott új helyesírási szabályzat a vásárhelyi Németh László Gimnázium magyartanára szerint. Nem tartanak különórákat, haladnak a tananyaggal, és csak akkor állnak meg, ha előjön egy-egy probléma.

Antal Sándor

– Az alapok nem változtak. Finomítások vannak, amiket gyorsan meg lehet tanulni. Nem okoz gondot a gyerekeknek – összegezte röviden az új helyesírási szabályzatot Verseginé Hillay Erika. A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola magyarmunkaközösség-vezetője elmondta, az alsó tagozatosokat nem, míg ötödiktől felfelé már érinti a diákokat a változás.


Az újdonságok közül a tanárnő kiemelte azokat a h-ra végződő szavakat, amelyeknél ingadozik a h kiejtése, ott ezentúl kétféleképpen írhatjuk a ragozott alakot. Például: dühhel vagy dühvel. Az új szabály igazodik ahhoz, hogyan ejtünk bizonyos szavakat. Így lett az árbocból árbóc vagy az immúnisból immunis. A jelentésváltozás miatt is vannak szavak, amiket már egybe kell írni, például a vegyesúszás, a feketedoboz vagy a nagyratörő.

A szerő felvétele

Verseginé Hillay Erika szerint a gyerekeknek nem okoz gondot az új szabályzat. A szerző felvétele

A pedagógus felhívta a figyelmet a személynevek toldalékolására. Amennyiben a név két mássalhangzóra végződik, akkor kötőjellel kapcsoljuk hozzá a toldalékot még a keresztnevek esetében is, így például a Mariann-nal esetében – jegyezte meg. Hozzátette, a -fajta, -féle, -nemű, -rét, -rétű, -szerű utótagokat nem képzőszerű utótagként, hanem összetételi tagként kezeljük, így az összetett szavak írásmódjára vonatkozó szabályok érvényesek rájuk: tízféle vagy észszerű. Az utóbbival visszatér az 1954 előtt alkalmazott szabály. Az új helyesírás nem szabályozza a postai címzést. Az évszámok esetében nem kell kötőjelet használni a kétezertizenöt betűvel történő írásakor. Továbbá egyszerűsödött a kötőjel használata, mindegy, hogy 1-én vagy 1-jén.


– A változások miatt különórákat nem tartunk. Haladunk a tananyaggal, és amikor előjön egy-egy probléma a változásból fakadóan, akkor megállunk, átbeszéljük azt – magyarázta a pedagógus, aki elárulta, ő is átesett egy ilyen változáson. – Gimnáziumban második osztályos voltam, amikor a szabályzat 11. kiadását vezették be. Nekem nem okozott gondot, persze én nagyon szeretem a nyelvtant, de véleményem szerint a mostani diákoknak sem lesz problémájuk.


A 612 oldalas új szabályzatot szeptember 3-án mutatták be, ami 12 év alatt készült el, és ez már a 12. kiadás. Utoljára 31 éve újították, így a tanárnő szerint is szükség volt már a változtatásra. – A nyelv időről időre változik, az új szabályoknak meg kell, hogy feleljen – mondta el lapunknak véleményét Verseginé Hillay Erika.

A 2016-ban érettségizőknek még elnézik, ha nem az új szabályok szerint írják meg vizsgájukat, de 2017-ben már nem lesz ilyen kedvezmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!