Biogazdálkodó céget alapított Kakasszéken Kovács Gábor bankár

Székkutas-Kakasszék - Mintafalu válhat Kakasszékből. Kovács Gábor milliárdos bankár nemrégiben bejegyzett cége a hagyományostól eltérő biogazdálkodásra készül. A szántóföldek környezetét is úgy alakítják, hogy azzal az egészséges termesztést segítsék.

Kovács Erika

Másfél hete jegyezte be a cégbíróság K[namelink name="ovács Gábor"], a Bankár-Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója új cégét, a Kakasszéki Biogazdálkodási Kft.-t. A vállalkozás a tervek szerint 170 hektáron olyan gazdálkodást folytat majd, amelyet Magyarországon még kevesen ismernek, illetve fogadnak el. Mintafarm létesítése a cél, ahová bárki eljöhet majd informálódni, tanulni.


A kakasszéki származású bankár az ország egyik leggazdagabb embere. Több szálon segíti szülőfaluját. Célja, hogy Kakasszék visszakerüljön a térképre. Néhány éve alapította a Kakasszéki Emberekért Alapítványt, amely közösségi házat is működtet. A most bejegyzett kft. révén pedig a környék lakosságát szeretné lehetőségekhez, munkához juttatni.


Az elmúlt időszak szervezéssel telt el – mondta Kökény Attila, a cég ügyvezetője. – A Kovács Gábor és családja tulajdonában lévő földek nagy részét bérlők művelték. A szerződéseket, amelyek többsége a közeljövőben amúgy is lejárt volna, felbontottuk. A föld egy részébe már idén kerül – magyarázta.

Először és utoljára szántottak a földeken. Innen jövőre már a tönköly szorítja ki a gazt, mondta Kökény Attila. A szerző felvétele

Először és utoljára szántottak a földeken. Innen jövőre már a tönköly szorítja ki a gazt, mondta Kökény Attila. A szerző felvétele

Korábban megírtuk, Kovács Gábor a biogazdálkodással kapcsolatos tervei megvalósításához megfelelő szakembert keresett. Kökény Attilára esett a választása, akit orosházi ismerősei ajánlottak a figyelmébe. A férfi eredetileg grafikus és informatikus, Zala megyében élt. A biogazdálkodáson belül is alternatívnak számító talajmegújító mezőgazdaságot autodidakta módon sajátította el, ma már szerte az országban oktatja is.


– Amit Kakasszéken a következő időszakban megvalósítunk, nem hagyományos biogazdálkodás. Az egész terület ökológiai rendszerét átalakítjuk. Nemcsak a szántóföldre koncentrálunk, a környezetét is úgy alakítjuk át, hogy segítsük a termelés egészségét – vázolta. [namelink name="Kökény Attila"] elmondta, élőhelyet biztosítanak a termelés szempontjából hasznos élőlényeknek. Fasorokat telepítenek, a földterületeket állandóan virágzó parcellákkal veszik körbe.


– Így érhetjük el, hogy például a hasznos rovarokat, amelyek a szántóföldi növények kártevőinek számát csökkentik, ott tartsuk. A gazdálkodás során a hazai gyakorlattal ellentétben nem a növényt, hanem a talajt tápláljuk. Közepes hozamra törekszünk, pont azért, hogy a talajt ne zsákmányoljuk ki. Szántás nélkül és direkt vetéssel dolgozunk majd. Ez azt jelenti, hogy eke helyett olyan talajművelő eszközöket használunk, amelyekkel nem forgatjuk, csak fellazítjuk a talajt. Sajnos most ősszel bizonyos területeken muszáj volt szántani, olyan gyomosan kaptuk vissza a földet. De ez volt az első és utolsó szántás – mondta a szakember.


Ez a gazdálkodás munkaerő-igényes. Úgy tervezik, a termést is helyben dolgozzák fel. Egyebek között olyan pékséget létesítenek, ahol igazi kovászolt kenyeret sütnek. Aszalót és zöldségszárítót is kialakítanak.


– Nem titok, hogy Kovács Gábor több romos ingatlant vásárolt fel Kakasszéken. Ezeket elbontjuk, hogy ne csúfítsák tovább a falut. Szeretnénk, ha Kakasszék mintafaluvá válna a biogazdálkodás és a külleme révén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!