Osztják az okoskukákat

Hódmezővásárhely - Elkezdték osztani Hódmezővásárhely Újváros városrészében a csippel felszerelt okoskukákat. December végéig 12 ezer háztartás kap 3-3 szeméttárolót, mert január 1-jétől megváltozik a lakossági szemétszállítás.

Imre Péter

A héten


Az új kukák osztása ma Újvároson és a Hódtói városrészben folytatódik, csütörtökön a környező, Hódmezővásárhelyhez tartozó kistelepülések, Szikáncs, Erzsébet, Kútvölgy, Batida és a környékükben lévő tanyák következnek. Pénteken a Kertvárosban folytatódik az osztás, majd november 7-én ismét Újváros és Hódtó a soros. Kérdéssel a 80/931-004-es ingyenes szám hívható.

– Értesítőt kaptunk, mikor szállítják az új, csippel felszerelt kukákat, valamint egy szerződéstervezetet, amit a feleségemmel együtt töltöttünk ki – mondta a Csomorkányi úton lakó téesznyugdíjas [namelink name="Korsós Mihály"], aki tegnap délelőtt kapta meg a három kukát. Ezekből kettő, a szelektív és a vegyes háztartási hulladék gyűjtésére szolgáló „okos", a zöldhulladék gyűjtésére rendszeresítetten nincs adatazonosító, mert elszállítása ingyenes.


A csip a Hódmezővásárhely felirat alatt rejtőzik. Az egész átadás-átvétel 5-10 percet vett igénybe, minden olajozottan működött. Ez nem volt jellemző minden háztartásra.


Az osztást november 2-án kezdték, és az első napon a tervzetthez képest lassabban haladtak, mert a lakosság több adminisztratív segítséget igényelt. A munka az estébe nyúlt – a Síp utcai Hegyi József és testvérei is 20 óra után jutottak a kukákhoz –, még kedd délelőttre is maradt a hétfői terítésből – számolt be a tapasztalatokról Kovács Pál, a város köztisztasági Kft.-jének ügyvezetője. Négy autó rótta az utakat, de a szerződéstervezetet nem mindenütt töltötték ki, ez lassította a tempót. Tegnap utolérték magukat, így minden háztartásba eljut december végéig a 3-3 szemétgyűjtő.

 

December végéig 12 ezer háztartás kap csippel felszerelt szeméttárolókat. A szerző felvételei

December végéig 12 ezer háztartás kap csippel felszerelt szeméttárolókat. A szerző felvételei

Megírtuk: január 1-jétől megváltozik Vásárhelyen a lakossági hulladékgyűjtés rendje. A projekt költségvetése 1 milliárd 20 millió forint, az uniós támogatás 935,5, a városi önerő 84,1 millió. Az összegből vettek szelektív hulladék szállításánál bevethető 11 tömörítős, illetve billenőplatós autót, előbbiek december 15-ig, utóbbiak november 30-áig érkezhetnek meg. Vásároltak 24 ezer 240 literes kukát, és háztartási vegyes hulladéknak a háztartások választhatnak 120 vagy 60 literes űrtartalmút. Utóbbit a város saját forrásból finanszírozta, és mindegyik ingyenes.

 

Címkék#chip

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!