Már nem fél a tűtől, aki gumilabdán gyakorolt

Gumilabdán gyakorolta, hogyan kell beadni az inzulint. Ma már nyolcszor szúrja magát a vásárhelyi fiú. Cukorbeteg gyerekek találkoztak a hétvégén Vásárhelyen. Jelenleg 3500 fiatalkorú cukorbeteg él Magyarországon.

Antal Sándor

Az első családi nap


Az Országos Gyermekdiabétesz Nap körbemegy az országban. Az első, inzulinnal megmentett gyermek emlékére 1997-ben, az inzulin első  beadásának 75. évfordulóján Szombathelyen szervezte meg az első családi napot Szabó László. A kezdeményezés nyomán 2006-tól a Magyar Diabétesz Társaság és a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermekdiabétesz Szekciója évente országos méretű  rendezvénnyel emlékezik meg erről a napról.

– Drámaként éltük meg. Másfél éve derült ki, hogy a gyermekünk cukorbeteg. Sokat ivott, valamint esténként gyakran bepisilt – mondta a Vásárhelyen megrendezett 11. Országos Gyermekdiabétesz Napon egy helyi apuka, aki kérte, ne írjuk le a nevét. Elmesélte, miután kiderült, hogy fia cukorbeteg, addig nem engedték haza őket a kórházból, amíg meg nem tanulták, hogyan kell beadni az inzulint.


– Gumilabdán kellett gyakorolni, majd utána élesben. Mára azonban már megszoktuk az új életmódot – amit a gyerkőc nem ehet, azokat az ételeket szinte elhagytuk. A karácsony azonban nehéz volt. Ott a sok finomság, de túléltük azt is – tette hozzá a férfi, aki azt is elmondta, fiának naponta háromszor kell inzulininjekciót adni, plusz ötször kell mérni a cukorszintjét. Ez nyolc szúrás, amihez már a kisfiú is hozzászokott, és mosolyogva csak annyit mondott, nem fél a tűtől.


– Hazánkban a 18 éven aluliak között 3500-an vannak, akik cukorbetegségben szenvednek – mondta Szabó László. Az Országos Gyermekdiabétesz Nap szülőatyja a civilizáció betegségének nevezte a diabéteszt. Mivel a cukorbetegek száma folyamatosan növekszik, ezért ezen a területen sok tennivalója van még az orvostudománynak. Annak ellenére is, hogy a megfelelő hatóanyagok beadásával a cukorbetegek teljes életet élhetnek. Ehhez a titok a tudatos életvitelben rejlik – magyarázta a doktor. 


– Megnő a folyadékfogyasztás, éjszakánként is többször isznak, sűrűsödik a vizelési inger, valamint nagy az étvágy, de az étkezés ellenére fogyás következik be – sorolta a cukorbetegség kezdeti tüneteit a szakember.


– Hódmezővásárhelyen a gondozott cukorbeteg fiatalok száma 100 körül van, de ennek a fele a helyi, a többi kiskorú a környező településeken él – mondta Szűts Péter, az Erzsébet-kórház osztályvezető főorvosa. Szerinte ez a szám átlagos. 

 

Szerelhettek is. Vércukorszintmérőket szedtek szét és raktak össze a gyerekek. Fotó: Antal Sándor

Szerelhettek is. Vércukorszintmérőket szedtek szét és raktak össze a gyerekek. Fotó: Antal Sándor


A vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban szombaton a szakmai fórum mellett arcfestéssel, lufifújással, kézműves-foglalkozással várták a családokat. Megismerkedhettek az okos-vércukorszintmérő készülékkel, de egy ilyen eszközt akár darabokra is szedhettek. A nagyteremben színpadra lépett Szauer Bianka, a Virtuózok tehetségkutató döntőse. Balássy Betty és Varga Feri koncertjével ért véget a családi nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!