Minden vidékfejlesztési pályázatot kiírnak idén

Nemzetgazdasági érdek, hogy a vidékfejlesztési beruházások minél hamarabb megvalósuljanak.

Munkatársunktól

- Az idén megjelenik valamennyi vidékfejlesztési pályázat, a rendelkezésre álló 1300 milliárd forintnyi forrásból 610-re már jelentkezhetnek, február 13-ától, az érintettek - közölte Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy szombati konferencián Vásárhelyen.


 Hozzátette: nemzetgazdasági érdek, hogy a vidékfejlesztési beruházások minél hamarabb megvalósuljanak. Az előző uniós ciklusban tapasztalt erőteljes forráskoncentráción – a támogatások 75 százalékát a pályázók 5 százaléka nyerte – változtatni akart a kormány, a kis- és közepes vállalkozások, családi gazdaságok javára – mondta az államtitkár.


A már lezárult pályázatok tapasztalata, hogy a rendelkezésre álló források két-háromszorosára fut be igény beruházási támogatásoknál. Február 25-étől lehet pályázatokat benyújtani az élelmiszer-feldolgozáshoz kötődő fejlesztésekre, erre 151 milliárd forint áll rendelkezésre. Kertészeti fejlesztésekre – ültetvénytelepítés, üvegházak, fóliák kialakítása, hűtőházak építése, gomba-, gyógy- és fűszernövény-termesztés – 75 milliárdos keretet különítettek el. 66 milliárd forint értékű pályázat pedig már megjelent. Hangsúlyozta: az öntözés fejlesztése fontos a versenyképesség szempontjából, és növelni kell a vidéken lévő munkahelyek számát.


Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára közölte: a Földet a gazdáknak program első ütemében a földhaszonbérleti-pályázatokon 290 ezer hektár állami területet adtak bérbe, ebből 60 ezer jutott a fiatal gazdáknak. Hangsúlyozta, a támogatások összegét 80 százalékban a családi gazdaságoknak szánják, és csak 20 százalékban a nagyüzemeknek. Korábban ez az arány fordított volt. Az állami földek tavaly ősszel startolt értékesítésénél 130 ezer hektárt adtak el, ebből 10 ezer hektár 3 hektár alatti birtoktest. A földeladásból származó bevétel meghaladja 170 milliárdot.


A helyi eredményekre kitérve [namelink name="Bitay Márton"] elmondta: Csongrád megyében az országos átlaghoz hasonlóan a meghirdetett terület 59 százaléka kelt el. A földértékesítés második körében március 1-jétől 142 ezer hektárra licitálhatnak a gazdálkodók. Csongrádban 1300 földdarabot, összesen 7700 hektárt hirdetnek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!