Nem lesz útfelújítás, visszaadják a pénzt

Hódmezővásárhely- Nem újítják fel Új-Kishomok útjait, mert a lakosok úgy döntöttek, nem támogatják a beruházást. Az önkormányzat a csatornázásból megmaradt 165 millió forintot pótolta volna ki az aszfaltozáshoz, de az ott élők többsége a pénzét akarja visszakapni.

Antal Sándor

– Jól sikerült a csatornázás után az úthelyreállítás. Nekünk ez így megfelel – válaszolta kérdésünkre egy Hódmezővásárhely Új-Kishomokon élő férfi, miért nem támogatta a városrész útjainak felújítását. Azt mondja, a nyugdíjból így is nehezen tudja fizetni a szennyvízberuházás önerejét, amit szeretne visszakapni.

 

 Nem szeretne aszfaltozásra költeni a válaszadó kishomokiak nagy része. Fotó: Antal Sándor

Nem szeretne aszfaltozásra költeni a válaszadó kishomokiak nagy része. Fotó: Antal Sándor

Az új-kishomoki városrészben tavaly 2,3 milliárd forintból készült el a csatornázás, amihez a lakosoknak ingatlanonként 200 ezer forintos önrészt kellett fizetniük. Időközben a projekt 100 százalékos támogatottságot nyert, így az ott élők befizetése – összesen 165 millió forint – megmaradt. Ezt a pénzt az önkormányzat a városrész 12 kilométer hosszú úthálózatának felújítására szánta. Minden ott élőt levélben kérdeztek meg erről.


– Nincs meg a lakossági támogatottság, így a pénzét mindenki visszakapja – kezdte [namelink name="Benkő Zsolt"]. A települési képviselő elmondta, a kiküldött levelek fele érkezett vissza. A feldolgozás után kiderült, a lakosok 25 százaléka támogatta volna a város javaslatát, hogy a megmaradó pénzből utat építsenek.


– A fiamék élnek itt, én csak vendég vagyok, de ők amellett voksoltak, hogy újítsák fel az utakat – mondta egy másik férfi. Azt gondolja, valóban ráférne egy új aszfaltréteg, hiszen több helyen is rossz állapotban van. Hozzátette még, azt látja, a kishomokiak nagy része kocsival közlekedik, így nem érti, hogy az autósoknak miért nem jobb, ha jó úton járhatnak.


A lakosoknak a korábban megkezdett csatornázási hozzájárulást továbbra is fizetniük kell a projekt elszámolásának végéig – várhatóan tavaszig –, és a víziközmű-társulat ezután kezdi meg a visszafizetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!