Sportos figurákkal készül az olimpiára

Hódmezővásárhely - Artistának készült, testnevelő tanár lett, Amerikában utcai kosaras virtuózokkal is játszott Nagy Zsuzsanna. Mindig szerette feldíszíteni azt a helyet, ahol él, ez a szenvedélye és a sport máig örömet okoz neki, átsegíti a legnehezebb időszakokon is.

Imre Péter

Felrobbantotta a kávégépet


Nagy Zsuzsanna édesapja, Nagy Károly a Fekete Sas Szálló (akkor Béke) vezetője volt, az viszont hamar kiderült: lánya nem a vendéglátásból él majd meg. Mikor jó erős kávét akart főzni, annyi őrleményt tömött a gépbe, hogy az felrobbant. Máskor pedig az összes szendvicset ingyen odaadta a nincstelen, nélkülöző gyerekeknek. Nem csoda, hogy kitiltották a pult mögül.

– Szeretem dekorálni azt a helyet, ahol élek: húsvétra, karácsonyra is egyedi díszeket készítek, és most a riói olimpiára készülve a sportágakat ábrázoló figurákat, ötkarikát gyártottam – mondta a vásárhelyi nyugdíjas pedagógus, [namelink name="Nagy Zsuzsanna"].


Artista szeretett volna lenni – minden előzetes vizsga nélkül felvették volna az artistaképzőbe – de nem teljesült az álma. Dacból testnevelő tanár lett, 1972-ben végzett a szegedi tanárképzőn. A kosárlabdázással forrt egybe a neve szülővárosában. Vásárhelyen a H. Medoszban, a HVSE-ben, majd Szegeden a Tanárképzőben pattogtatott, 5 élvonalbeli csapat hívta – 2-2 fehérvári és szolnoki, 1 fővárosi –, de városától nem szakadt el. Az USA-ban a tereken pattogtató színes bőrű virtuózok is befogadták. A Tarjáni Általános Iskolában kezdett tanítani, 2007-ben ment nyugdíjba. Irodáját is szívesen díszítette, fejlesztve a gyerekek szépérzékét.

 

Zsuzsanna a sportnak köszönheti életkedvét. Fotó: Imre Péter

Zsuzsanna a sportnak köszönheti életkedvét.

Fotó: Imre Péter

– Mindig, minden alkalomhoz, karácsonyhoz, húsvéthoz kötődve készítettem díszeket. Az idei húsvétiakat már most elkezdtem csinálni – mondta Nagy Zsuzsanna. Elárulta: a legfrissebb apropót a Brazíliában, Rio de Janeiróban rendezendő olimpia adja, hasonló sportos alakok nem kaphatók. Mindenféle sportos figurát – ötkarikába illesztve is – készített, formabontóan téli sportágak (például síelés) is szerepel közte. Ezeket az úgynevezett zsenília nevű anyagból gyártja, ez drótos fonal, tetszés szerint alakítható. Ezt a gyerekek is kipróbálhatják, szép díszeket készíthetnek belőle.


A karácsonyfán is elsősorban sportos díszek voltak, teljesen egyedi lett. Vívófigurákat, ajándékokat családtagjainak is készített, tornász és diszkoszvető alakot is.


– Párom 4 évvel ezelőtt hunyt el. Sokáig nem tértem magamhoz, maga alá temetett a gyász. A nővérem rábeszélt, menjünk el a Pick Szeged–Schaffhausen kézilabda-mérkőzésre. Ott megfeledkeztem a fájdalomról, a gyászról, önfeledten szurkoltam a szegedi fiúknak. Addig mindig megjelent előttem férjem arca az élet utolsó, a halál első pillanatában. Mióta ez megszűnt, mindig adok a pickeseknek magam készítette ajándékot, de az egyik nagy kedvencem, Görbicz Anita is kapott már többször – közölte Zsuzsa. És ez mindig így lesz, valószínűleg a sportágakat ábrázoló figurákból is adok nekik – tette még hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!