Tudta, hogy Lázár erdőgazdálkodó?

Hódmezővásárhely- Lázár János egy képviselői kérdésre azt válaszolta, nem vett részt földárverésen, de vagyonnyilatkozata szerint tavaly 22,4 hektár erdőt, szántót, legelőt vásárolt Vásárhelyen. A miniszter vagyonbevallásából az is kiderül, hogy erdőgazdálkodó - vagyis földműves. Azaz lehet a nevén föld.

Szabó C. Szilárd

„Semmilyen földárverésen nem vettem részt" – válaszolta [namelink name="Lázár János"] [namelink name="Gőgös Zoltán"] írásbeli kérdésére írásban még február 11-én. A szocialista országgyűlési képviselő azt kérdezte, rendelkezik-e a Miniszterelnökséget vezető miniszter a földvásárláshoz szükséges mezőgazdasági képesítéssel.

 

Gőgös arra kíváncsi, miként vásárolhatott tavaly a miniszter Vásárhely határában 6 hektár erdőt és 16,4 hektár szántó, erdő és legelő művelési ágba tartozó területet. Ez szerepel ugyanis Lázár legfrissebb vagyonnyilatkozatában azzal, hogy az adásvételi ügyek még folyamatban vannak. Az MSZP-s képviselő azt firtatta múlt héten interpellációjában a parlamentben, miként kerülhetnek Lázár János nevére a megvásárolt magánföldterületek, ugyanis a 2014 óta hatályos földforgalmi törvény már csak földműveseknek engedi meg a földvásárlásokat, amihez pedig megfelelő agrárvégzettség kell.


A jogszabály ennek hiányában azt írja elő – olvasható az agrarszektor.hu szakmai oldalon –, hogy valaki legalább három évig saját kockázatára és saját nevében termeljen, illetve minimum 25 százalékban tulajdonosa és személyes közreműködője legyen valamely mezőgazdasági termelőszervezetnek.


Lázár János elmúlt öt évi vagyonnyilatkozatai megtalálhatók a parlament honlapján. A politikus 2011 óta 2 százalékban tulajdonosa a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-nek, és azóta minden évben 4–10 millió forint jövedelme van földbérleti díjból. Legfrissebb vagyonnyilatkozatában az erdőgazdálkodói tevékenységét is feltüntette, de ebből egy fillér jövedelme sem volt tavaly.


„Korábbi őstermelői és erdőgazdálkodói jogviszony lehetővé teszi, hogy valaki földműves lehessen" – reagált Lázár múlt héten szóban Gőgös felvetésére. A miniszternek írásban is válaszolnia kell február 29-éig, mert Gőgös nem ereszti a témát, újfent rákérdezett írásban Lázár mezőgazdasági képesítésére.

Ötven nap alatt


Gőgös Zoltán parlamenti felszólalásában elmondta, reméli, Lázár János nem [namelink name="Mészáros Lőrinc"] iskolatársa volt. A Hír Tv kiderítette, a felcsúti polgármester egy aranykalászos gazdaképzésen szerzett olyan agrárképesítést, amely a földműves státus elnyeréséhez is szükséges. A Hír Tv szerint az aranykalászos gazdákat képző tanfolyamnál is létezik gyorsabb út a földárveréseken való részvételhez. Az erdőművelői szakképzést már ötven nap alatt el lehet végezni. A képzés összesen 240 ezer forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!