Hátgerincsérv és szívműtét sem elég a rokkantkártyához

Hódmezővásárhely - Továbbra sincs mozgáskorlátozotti parkolókártyája a súlyosan beteg Süli Józsefnek. Az igazáért a bíróságig ment el, de nem tudta megelőlegezni az orvos szakértő 80 ezres költségét, inkább a per lezárását kérte. Így is fizetett 12 ezer forintot. Most újra benyújtja igényét a kártyára.

Kovács Erika

Tizenkétezer forintos perköltséget állapított meg a bíróság Süli Józsefnek. A 70 éves hódmezővásárhelyi férfi azért fordult a taláros testülethez, mert nem hosszabbították meg a parkolási kártyáját (2015. december 27.: Parkolási kártya nélkül maradt a beteg férfi). [namelink name="Süli József"] sok betegséggel küzd. Legyőzte a csontrákot, de a bal karját csak 50 százalékban tudja használni.


Többször műtötték hátgerincsérvvel. Szívműtéten is átesett. A bőrrák egy kevésbé agresszív változatával is küzd, eddig 12 ambuláns műtéten esett át. Kiújult a hátgerincsérve, de nem lehet megműteni. A lába zsibbad, nehezen jár. A sok betegség ellenére mégsem hosszabbították meg a parkolási kártyájának érvényességét. A bírósághoz fordult, ahol orvos szakértői vizsgálatot rendeltek el. A 80 ezer forintos költséget Süli Józsefnek kellett volna megelőlegeznie. A férfinak nem volt ennyi pénze. Ezért a bíróságtól a per lezárását kérte.


– A „semmi" 12 ezer forintomba került. Közben az állapotom romlott. Úgy néz ki, nem úszom meg csípőprotézis-műtét nélkül – mondta József.

 

A régi kártya már nem érvényes, de megmaradt emlékbe. Fotó: Kovács Erika

A régi kártya már nem érvényes, de megmaradt emlékbe. Fotó: Kovács Erika

– Hogy ne kelljen parkolójegyet vennem, elektromos biciklivel járok. Még szerencse, hogy jó az idő. A közelmúltban vízitornázni mentem a strandra. Próbáltam a bejárathoz lehető legközelebb letenni a járgányom, mert fájdalommal jár minden lépés. Erre mit látok? A mozgáskorlátozotti parkolóba begördült egy szép és nagyon drága autó. Egy fiatalember pattant ki belőle, széles vállakkal, sportoló alkat. Kitette a rokkantkártyát az ablakba, és ment be a strandra. Nem volt sem vak, sem értelmi fogyatékos, mert egyik esetben sem lehetne jogosítványa. Nem úgy nézett ki, mint akinek bármilyen mozgásproblémája van. Odamentem az autóhoz, megnéztem, a kártyát idén állították ki. Nem hagy nyugodni a kérdés. Ha neki is jár, akkor nekem, betegen miért nem? – háborgott.


– Tudom, hogy nem vagyok egyedül a problémával. Egy ismerősöm mindkét oldalon protézist kapott a csípőjébe. Az egyik oldalon nem túl jól sikerült a műtét. Most már csak bottal tud járni. Nemrég találkoztunk. „Azt hiszed, én jobban jártam?" – mondta. Neki sem hosszabbították meg a kártyáját – mesélte.


Süli József azon gondolkozik, hogy újból beadja a parkolási kártya iránti kérelmét, mivel lassan letelik az egy év. Úgy gondolja, nem veszít semmit. Legfeljebb újból elutasítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!