Menni vagy nem menni? A panel komfortos, a kertes ház szabadságot ad

35 ezer panellakás van a megyében - Lázár János miniszter szerint a tízemeleteseket az ötödikig vissza kéne bontani, a lakóknak pedig támogatást adni, hogy kertes házba költözzenek. A panelben élők egy része azonnal csomagolna, másoknak meg sem fordul a fejében.

Kovács Erika

Egymás mellett sorakoznak a tízemeletesek és az ötemeletesek Vásárhelyen a Kaszap utcában. – Hatvan évig kertes házban éltem. Csak az utóbbi pár évben lakom panelban – mondta [namelink name="Csarmaz Piroska"], akit[namelink name=" Lázár János"] ötlete kapcsán kérdeztünk. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég arról beszélt: a tizeseket vissza kellene bontani, a lakók pedig állami támogatással költözzenek családi házba.


– Négyszobás házunk volt, amiben egyedül maradtam. A felújításra sokat kellett volna költenem. A kertes és a panel között ég és föld a különbség. Most olyan, mintha börtönben lennék. A régi háznál kimehettem a kertbe. Jöttek a szomszédok, beszélgettünk. Ha kapnék támogatást, keresnék egy kis kertes házat, és már mennék is! – jegyezte meg az asszony.

10 ezer milliárd forint


A Magyar Nemzet szakértői szerint ennyibe kerülne minden magyarországi panelt az ötödikig visszabontani. Az összegbe beleszámították a kiköltözési támogatást is.


[namelink name="Nagyné Kunos Márta"] a válása után költözött két gyermekével egy ötödik emeleti panellakásba. – Utálom a panelt, de csak ezt tudtam megvenni. Hiányzik a kert, a kutyák, macskák. Itt ha kimegyek az erkélyre, mit látok? Csak a szomszédos panel falát, vagy az utat, a rengeteg autóval. Ha támogatnák a költözést, azonnal mennénk. Az édesanya becslése szerint legalább 10 millió forint támogatás kellene, hogy kertes házat vegyen.


[namelink name="Szabó Lászlóné"] családja is hallott Lázár János ötletéről. Ők maradnának. – Nekünk létszükséglet a lift. A fiam mozgáskorlátozott. Azért jöttünk el a kertesből, mert nem volt idő a kert gondozására. A mi életformánkhoz a panelház a legmegfelelőbb. Ezt az egész visszabontási elképzelést egyébként utópiának gondolom. Mi lenne az 1-5. emelet lakóival? A bontás alatt hová költöztetnék őket? Lenne egyáltalán pénze erre az államnak? – kérdezte.

- Talán visszaköltözik egy panelba, ha majd nyugdíjas lesz - mondta Vigh Mónika. Fotó: Karnok Csaba

– Talán visszaköltözik egy panelba, ha majd nyugdíjas lesz – mondta Vigh Mónika. Fotó: Karnok Csaba

Panelban nőtt fel a 18 éves [namelink name="Neller Barbara"]. – Mi az ötödiken élünk. A szüleim is, én is szeretek itt lakni. Ezt szoktuk meg. A házak között van elég zöldfelület. Pár perc alatt bárhová el lehet jutni gyalog, akár a szupermarketekbe, vagy az iskolába is. El sem tudnám képzelni, hogy a város szélén éljek, és biciklizni kelljen esőben, szélben – fogalmazta meg a fiatal lány.


[namelink name="Bolyácz Jenőné"] és férje nyugdíjas. Régen kertes házban éltek, de egy évtizede már panellakók. – Nekünk az életkorunk miatt a kényelemre van szükségünk. Ezt megkapjuk a panelben. A kertes azoknak való, akik még bírják a kinti munkát. A tömbház előtt magas fák sorakoznak, mögötte zöldterület. Ha a forgalmas utat elterelnénk előlünk, akkor még a zajra sem lehetne panaszunk. Mi nem megyünk kertesbe. Támogatással sem terveznénk költözést – fogalmazott az asszony.

 

– Ha tényleg segítené az állam a panelből kertes házba való kiköltözést, az mondom: hamarabb is kitalálhatták volna – mondta a szegedi [namelink name="Vigh Mónika"]. A háromgyermekes családanya hosszú évekig lakott egy tízemeletes panelház nyolcadik emeletén a Csongrádi sugárúton. – Még ott éltünk, amikor a most öt és három éves lányom megszületett. A panelprogramos házban iszonyú meleg volt. A nap huszonnégy órájából tizenkettőt a játszótéren töltöttünk – mondta.

 

A család két éve költözött el egy baktói kertes házba. Itt született meg most hét hónapos kisfiuk. Gyerekorvoshoz azonban még mindig a panelházak közé járnak vissza a Csongrádi sugárútra. Azt mondta, a panel egyik nagy előnye, hogy a takarításon kívül tényleg alig van valami teendő a lakással. – Az egykori 47 négyzetméteres panellakásunk rezsije viszont magasabb volt, mint a 60 négyzetméteres baktói kertes házunké – magyarázta.

Az NDK-ban bontottak


– A rendszerváltozás környékén, az egykori NDK-ban több panelházat is visszabontottak. Lázár János erre gondolhatott – mondta lapunknak [namelink name="Tari Miklós "]szegedi építészmérnök. – Nem megoldhatatlan a kérdés, de szerintem felesleges. Ha visszabontanák az épületeket, attól még az 1-5. emeleten élőknek ugyanolyan melegük lenne nyáron. Alapterületet sem spórolnának. – Tari Miklós szerint egyetlen cég sem vállalná a bontást úgy, hogy az alsóbb szinteken ott maradjanak a lakók. – A régi NDK-ban más volt a helyzet. Negyedszázada a kelet-németek tömegesen mentek nyugatra. Rengeteg lakás üresen maradt. Ráadásul ez nagyon költséges munka lenne – vélekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!