Nem titok már: 4,2 milliárdot fizet Vásárhely az Erste Banknak

4 milliárd 250 millió forintot fizet Hódmezővásárhely az Erste Banknak. Erről szól az a megállapodás, amelyet az önkormányzat és a bank is titokban akart tartani. Pontosan két hétig sikerült.

Bakos András

Hódmezővásárhely önkormányzata kötelezettséget vállal arra, hogy az Erste Banknak megfizet mintegy 4 milliárd 250 millió forintot. A bank ezt az összeget követeléseinek „teljes és végleges kielégítéseként elfogadta". Erről szól az az egyezség, amelyet a Szegedi Ítélőtáblán április 14-én kötött a felperes Erste Bank és az alperesek: Hódmezővásárhely, Mindszent és Székkutas önkormányzata. A perköltséget mindenki maga viseli. A megállapodást ugyanis, ahogy arról lapunkban többször írtunk, per előzte meg.


Eredetileg a Zsigmondy Béla Zrt. tartozott az Erstének, mintegy 5 milliárd forintnak megfelelő svájci frankkal. A céget a víziközműtörvény következtében felszámolják, és a vagyon a három tulajdonos önkormányzatra száll. Az Erste által indított perben azt próbálták eldönteni, hogy a cég vagyonával együtt az adóssága is a tulajdonos önkormányzatokra száll vagy sem. A bank szerint természetesen igen, a három önkormányzat szerint nem. A felek még az ítélet előtt megegyeztek.


A tárgyaláson szerettünk volna részt venni, de amikor az egyezséget ismertették volna, a vásárhelyi jogtanácsos kérésére a tanácsvezető bíró ajtót mutatott a sajtónak és a joghallgatóknak is (2015. április 15.: Titok, ki fizeti ki az 5 milliárd forintot). Még aznap szerettük volna megtudni, milyen kötelezettséget ró a megállapodás Hódmezővásárhelyre, Mindszentre és Székkutasra – feltételeztük, hogy egy bank nem mond le csak úgy a követeléséről. [namelink name="Korsós Ágnes"] vásárhelyi főjegyző, [namelink name="Zsótér Károly"] mindszenti polgármester és[namelink name=" Szél István"] székkutasi polgármester is azt mondta, a megállapodást üzleti titokként kezelik, nem adnak róla tájékoztatást.


Némi gondolkodás után, április 27-én, szerdán ugyanezt közölte az Erste Bank is. Kérdésünket kedden ismét elküldtük – az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva – a vásárhelyi önkormányzathoz. Eddig nem kaptunk választ. Ugyanígy fordultunk a Szegedi Ítélőtáblához is. Onnan megkaptuk a fenti tájékoztatást, azzal, hogy az egyezséget a tábla jóváhagyta.


Feltételezzük, hogy a 4 milliárd 250 millió forint kifizetéséhez a hódmezővásárhelyi önkormányzat segítséget kap, valószínűleg az államtól. Emellett szól, hogy a perben nem mentek el az önkormányzatok a megfellebbezhetetlen jogerős ítéletig, ahogy ilyenkor szokás, hanem előtte kötöttek megállapodást. Az is az állami segítséget valószínűsíti, hogy nem a három önkormányzat fizet közösen, a rájuk háruló követelés arányában, csak Hódmezővásárhely: az egyszerűség kedvéért a legnagyobb adós fizeti tovább az államtól kapott pénzt a banknak. Ez feltételezés. Az ügyben közérdekű adatigényléssel fordultunk a Miniszterelnökséghez, hogy megtudjuk, honnan jön a segítség.

Közérdekből nyilvános


A Szegedi Ítélőtáblának elküldött levelünkben az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva kértük azt a tájékoztatást, amelyet a felek megtagadtak. A törvény szerint „közérdekből nyilvános adatként nem minősül üzleti titoknak a központi és a helyi önkormányzati költségvetés, illetve az európai uniós támogatás felhasználásával, költségvetést érintő juttatással, kedvezménnyel, az állami és önkormányzati vagyon kezelésével, birtoklásával, használatával, hasznosításával, az azzal való rendelkezéssel, annak megterhelésével, az ilyen vagyont érintő bármely jog megszerzésével kapcsolatos adat…".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!