Pályáztak, most várnak a Fészek-lakók

Bár sok lehetséges időpont felmerült, csak akkor bontják le a Fészek nevű lepusztult vásárhelyi társasházat, ha mindenki kiköltözött - ígéri a város. 17 családnak két héten belül lépnie kell. Nincs sok lehetőségük, a legtöbben másik bérlakásban reménykednek.

Imre Péter

– Beadtuk a pályázatot önkormányzati bérlakásra, július 20. után bírálják el a kérelmeket. Ha megkapjuk, jó, ha nem, kiköltözünk az utcára. Nincs hová mennünk – vázolta a lehetőségeket a vásárhelyi Zrínyi utca 12–14. szám alatti, bontásra ítélt társasházban lakó Bánfi Istvánné Éva. Férjével, két gyerekükkel, azok párjaival és két unokával élnek a 4. emeleti 73 négyzetméteres lakásban. Ezt az egyet kettőre akarják váltani, az egyik fiatal család ugyanis különköltözne. Hozzáfűzte: albérlet szinte nincs, ami pedig mégis akad, drága.


Azok közül, akikkel beszéltünk, szintén lakáspályázata elbírálására vár Kősasvári Lászlóné Ilona és Asztalos Imre. – Aki teheti, költözik, lassan szálingóznak az emberek a Fészekből – közölte Ilona. Vásárhely 16 megüresedett önkormányzati bérlakást hirdetett meg ideiglenes elhelyezésre többek között a Bibó Lajos és a Dobó Katalin utcán, és a Szabadság téren. Július 20-án délig lehet jelentkezni, de a zömében félkomfortos és komfortos otthonok közül 9 felújításra szorul – költeni kell rá.

 

Asztalos Imre a vásárhelyi Fészekben. Fotó: Imre Péter

Asztalos Imre a vásárhelyi Fészekben. Fotó: Imre Péter

A másik lehetőség a 17 lejárt szerződésű családnak az albérlet lenne. 2 hét maradt, hogy megoldást találjanak (2016. július 1.: Ráijesztett a város a Fészek-lakókra).


– Jövő héten vagy utána biztos lesz albérletünk, ha nem sikerül, ideiglenesen visszaköltözök édesanyámhoz – vázolta terveit a 4 éves kisfiát, Zsoltit egyedül nevelő Goda Aranka. Az albérletpiacon nem túl fényes a helyzet, többen panaszkodtak, hogy nincs kiadó a városban. Ezt megerősítette a Hód-Lak Ingatlaniroda, most ott sem tudnak Vásárhelyen szabad albérletről, ha van, 30–40 ezer forint a kétszobás panel tarifája.


Arról is meggyőződtünk, a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező lakókkal szemben az önkormányzat eleget tesz kötelezettségének: kilenc már elfogadta a felkínált lakást, a tizedikkel is közel van a megállapodás. A „határozatlanok" közül Bacsa Sándorné, Tóth Sándorné és Ádám elmondta, kapnak lakást, most festenek, és rövidesen költözhetnek.


A bontással kapcsolatban több időpont felmerült már: augusztus, ősz, az esztendő vége, ha kiürül a ház. [namelink name="Hegedűs Zoltán"] alpolgármester utóbbit erősítette meg: – A munkák csakis akkor kezdődhetnek, ha teljesen kiürült a társasház. Legutóbb azok a lakók kaptak felszólítást, akiknek már lejárt a szerződésük, utána következnek a többiek. Amennyiben előfordul olyan, hogy valaki nem tud határidőre kiköltözni, nem kell félnie, igyekszünk egyedi elbírálás alapján megoldást találni a problémájára – közölte Hegedűs.


A képet árnyalja, hogy a földszinti üzletek közül az ABC már 1 hónapja bezárt. A hentes és a cukrászda információink szerint – az alkalmazottak is így tudják – tavaszig maradhat a helyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!