Biciklik állják el az utat a vécéig

A vásárhelyi buszpályaudvaron lévő mozgássérültvécéhez nem lehet eljutni rokkantkocsival, elállják az utat a kerékpárok. Ha valaki használni akarja a mosdót, el kell kérnie a kulcsot. Ilyenkor szólnak a biciklik gazdáinak is, akik itt dolgoznak, az állomáson.

Imre Péter

– Ezzel az elektromos mopeddel képtelenség megközelíteni a buszpályaudvaron számunkra kialakított vécét – mondta, mutatta [namelink name="Nádor Károly"] vásárhelyi mozgássérült. A rámpa korlátjához kívül-belül láncolva, illetve a falnak támasztva mindennap öt-hat kétkerekű szűkíti az illemhely ajtajáig vezető utat. Ahhoz, hogy a 85 centiméter fesztávolságú moped kényelmesen elférjen, 90-95 centi kellene, ebből legalább 15-20 hiányzik.


– Én magam még nem jártam itt, de nem is tudnám megközelíteni. Első ránézésre kiderül, az ajtó túl keskeny, és ezzel a járművel egyébként sem tudok derékszögben ráfordulni, majd bemenni az illemhelyre. Nemcsak ez a gond: a buszpályaudvar területén padhoz, oszlophoz, fához kötik ki a drótszamarakat. Több helyen, például a kerékpártárolónál keskeny sáv marad, hogy az ilyen és ehhez hasonló mopedekkel balesetveszély nélkül közlekedhessünk.

 


Az akadálymentesített illemhely kulcsát a nyilvános vécében kérhetik el a mozgássérültek, ha a bicikliakadályok láttán még van merszük, kedvük.

– Ha jelentkezik valaki, aki használni akarja a mozgássérültek számára kialakított vécét, elkéri a kulcsot. Ezután azonnal szólok a kétkerekűek tulajdonosainak, a helyi dolgozóknak, távolítsák el járműveiket. Azért tartják ott, mert szemmel tarthatják, bár onnan is loptak már el biciklit – közölte [namelink name="Maszlag Pálné Mária"], a nyilvános illemhely üzemeltetője. A beszélgetésre, fényképezésre pár közlekedési alkalmazott is figyelmes lett, kijött az irodából. Elmondták: akkor van nagyobb baj, ha idegen láncolja belülről, a rámpa korlátjához a cangáját. Neki szólni sem tudnak.


A központi buszpályaudvaron közel 200 kerékpár számára van szabályos tároló. De legalább ugyanennyit támasztanak, láncolnak falhoz, korláthoz, padhoz. Újabb kerékpártárolókat kellene kialakítani – esetleg külön a DAKK-dolgozóknak –, akkor kulturáltabb lenne a kép, és a mozgássérültvécétől is eltűnhetnének a biciklik.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!