Háznál árulják a tarhonyát, a díszpárnát és a romantikát

Sok mindent vehetünk magánházaknál Vásárhelyen - tapasztaltuk tegnap. Díszpárnát és megunt romantikus regényt is árulnak. Nem mindenütt örültek a faggatózásnak.

Imre Péter

– Ruhaárusítással már legalább hat éve nem foglalkozom, egy-két darab és a tábla csak jelzés, hogy a vevőim tudják, itthon vagyok – mondja a vásárhelyi Petőfi utcai háznál Borsodi Lászlóné. – Egyébként, állítom, nem próbálkoznának bejönni, és nincs olyan sok vevőm, hogy egyet is elengedjek – árulta el Borsodi Lászlóné. Harminchat éve foglalkozik házi tarhonya és egyéb tésztaféleségek gyártásával, korábban ő látta el a környékbeli konyhákat. A ruhák később csatlakoztak a kínálathoz. Eleinte MÉH-alkalmazottként, a vállalat boltjában árulta, majd 1992-ben költöztek a családi házba. A MÉH-bolt népszerűnek számított, az volt a város első bálás üzlete, azóta rengeteg nyílt.


– Akadt olyan törzsvásárlóm, aki kipróbálta a bolti tésztát, majd visszatért hozzám. Jó találkozni, beszélgetni az emberekkel, személyes kapcsolat alakul ki közöttünk. Például onnan tudom, hogy egyikük elhunyt, hogy nem jön többet tarhonyáért – mesélte Erzsike.

 

Borsodi Lászlóné Erzsike azt mondja, nem csak az üzlet miatt árul. Szeret beszélgetni a vevőivel. Fotó: Imre Péter

Borsodi Lászlóné Erzsike azt mondja, nem csak az üzlet miatt árul. Szeret beszélgetni a vevőivel. Fotó: Imre Péter

Házaknál évtizedek óta vehetünk tejet, tojást, mézet, halat olcsóbban, és sokan esküsznek, jobb minőségben, mint az üzletekben. Nem ezeket a „klasszikusokat" kerestük tegnap, hanem a szokatlant, mint a fenti tarhonya–ruha árukapcsolást. Akad, ahol ruhajavításra vállalkoznak – hirdeti az ablakba kitett cetli –, de a nyilvánosságot nem vállalták. A Pálffy utca egyik kapuja előtt Romana regényújság, könyvek, cserepes virág, kosárka, üres befőttesüveg sorakozott, az ablakban pedig eladó díszpárnák. Annyit tudtunk meg a fiától, hogy édesanyja – betegsége miatt – már nem készít párnákat, a meglévő darabokat árusítja, valamint azokat a tárgyakat, amiket nélkülözni tud.


Akadt olyan magánház – több is a városban –, ahol az otthonban kapott helyet a vállalkozás, például fodrászat, söröző, különböző műhelyek és szépségszalon. Utóbbit a Pálffy utcán bérli a működtető. Zöldséges is található családi háznál, az udvaron. Az egyiket szerkesztőségünk közelében, a Kinizsi utcán nyitották, névtelenséget kérve csupán annyit árultak el: bevált, praktikus megoldásnak bizonyult, hogy szinte szó szerint együtt élnek a vállalkozásukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!