Saját házuk előtt nem jut hely a lakóknak

Kerékpártároló a legtöbb panelnél van Vásárhelyen: akad, amelyik együtt készült a házzal, máshol a lakók saját pénzükön alakították ki. Az azonban szinte mindenütt előfordul, hogy épp a házbelieknek nem jut hely.

I. P.

– Ezt a biciklitárolót nem a lakóközösség csináltatta, mindig itt volt, a házban élők és mások is elhelyezték benne kerékpárjaikat – mondta a vásárhelyi Nagy Lajos, aki az egyik Oldalkosár utcai tízemeletes lakója.


Pár házzal arrébb, egy négyszintes épület mindkét lépcsőházánál az ott élők által készíttetett kerékpártárolót találtunk. Egy idősebb nőtől megtudtuk: a vendégeknek csinálták, mert a lakók a tárolóban tartják járműveiket. Az egyik Bajcsy-Zsilinszky utcai tömbháznál elmondták: öt kerékpártároló van az épületben, és a szabadtérit is folyamatosan bővítik saját pénzből, a közösség munkájával. De ez is kevés. Többször megtörtént, nem találtak szabad helyet, mert idegen biciklik egész napra – munkába menők, busszal továbbutazók hagyták ott járműveiket – elfoglalták azt.


– Sokszor előfordult, nem tudtam a biciklimet a ház előtti tárolóban elhelyezni. Múlt héten is többször – mondta a 76 éves Szűcs János, a ház lakója. – Ez kellemetlen és kényelmetlen. Megoldást jelenthetne, ha a közeli buszmegállókban kialakítanának biciklitárolókat. Hozzátette: ezt már többször kérték a városnál, még nem valósult meg.


– Kerékpártárolókat forgalmas helyeken, illetve olyan közintézményeknél, mint a városháza, a kórház, a strand helyez el az önkormányzat, ahol szolgáltatásokat vesznek igénybe a helybeliek – reagált Hegedűs Zoltán, Vásárhely alpolgármestere. Elmondta: olyan kérés még nem érkezett hozzájuk, hogy az idegenek miatt foglalt tárolókat bővítsék egy-egy épület előtt vagy a közelében. Ezt eddig megoldották a lakóközösségek, amit jó iránynak tart.


– Arra azonban van mód, hogy olyan csomópontokban elhelyezzünk kerékpártárolókat, ahol járművet váltanak az emberek. Például ha forgalmas, vidékre is közlekedő busz megállójánál hagyják a kétkerekűt – akár egész napra –, és autóbusszal mennek tovább. Ha valaki ilyenről tud, értesítse az önkormányzatot, és megvizsgáljuk a lehetőségeket – mondta még el Hegedűs Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!