Visszajárnak a vevők a kispiacokra

Hódmezővásárhely - A sajttól a lekvárig szinte mindenfajta élelmiszert megvehetünk a vásárhelyi kispiacokon. Az eladók legtöbbször azt teszik a pultra, amit otthon készítenek, és a környéken lakó vevőkörhöz igazítják áraikat.

Imre Péter

5 Vásárhelyen, 1 Szikáncson


Öt kispiac – Bartók utca, Andrássy út, Mérleg, Szerencse és Nyizsnyai utca – működik Vásárhelyen, 1 Szikáncson. Az elmúlt években egy saját erőből, öt a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati támogatásával újult meg. A kispiacokon ős- és kistermelői igazolvánnyal, valamint kereskedők, vállalkozók, vállalkozások engedéllyel árulhatnak. Ezt a közterület-felügyelők ellenőrzik, a gyümölcsszezonban a NAV munkatársaival közösen.

– Azt árulom, ami a kertben megterem: körtét, hagymát, szőlőt, krumplit – mondta [namelink name="Tatár Katalin"], aki Vásárhelyen, a Bartók utcai, a Fórum ABC közelében lévő kispiacon kínálja portékáját.


Azzal folytatta: változó a felhozatal, előfordul, hogy egyedül van, szombaton viszont alig férnek el az asztalokon. Szerdán öten-hatan igyekeztek vevőt fogni.


– A sült tököt megvettem Jánosnál, most megyek a szőlőért – közölte [namelink name="Tóthné Komlósi Sára"]. Gyakori vendége a piacnak, az árusok többségét ismeri, családias a hangulat. A szőlőt Erdődi Andrásnénál válogatta, miközben őt dicsérte. – Rendszeresen árusítok itt, őstermelői igazolvánnyal, az kell hozzá. Hogy megéri-e? Egyszer hopp, máskor kopp – jelentette ki Erdődiné. Sok mindent kínált még, mustot, almát, dióbelet, céklát. Asztalszomszédja könyveket árult, 300 forintért darabját.


– A környéken főleg idősek élnek, a nyugdíjaslakóparkból is járnak ide vásárolni, ezért az árakat az ő pénztárcájukhoz igazítjuk – mondta [namelink name="Borbás Zoltán"] zöldség-gyümölcs kereskedő. Az időseknek az is fontos, hogy nem kell a nagypiacig menniük, a közelben megvehetnek mindent.

 

Visszajárnak a vevők a kispiacokra. Fotó: Imre Péter (galéria)

A Zrínyi és Nyizsnyai utca sarkán lévő kispiacnál domináltak a koszorúk, mécsesek, virágok, de szalonnát, kolbászt, szalámit, süteményt, perecet, lekvárt, paprikát, sajtot és házi tejet is mért a két árus. Az egyikük, Mama – mindenki így ismeri a vállalkozónál dolgozó eladót – arra panaszkodott: a közlekedés rossz, nagy a forgalom, pár centire a vásárlóktól haladnak el az autók és a biciklisek, olykor egymást kerülgetve. – Kedvesek az eladók, sok a házi, az ízes, finom termék, ezért szeretek ilyen helyre járni – közölte Asztalosné Albert Éva.


Az Andrássy úti kispiacon ottjártunkkor hárman árultak: ketten ruhát, [namelink name="Nagyné Kulcsár Anikó"] ős- és kistermelő saját termékeit. – Amit otthon megtermelek, feldolgozom, magam készítettem a lekvárt, a befőttet, a savanyúságot, a perecet, még a koszorúkat is. Itt általában „átutazók" vásárolnak, vagyis akik erre sétálnak, de akadnak törzsvásárlók is, a lekvárért és az Erős Pistáért visszajárnak – közölte. Tavaly 250 ezret árult, idén eddig már 200-at, úgy véli, meglesz a 300 ezer.


Mikor tegnap a Mérleg utcai kispiacra értünk, a zöldségesek már túladtak portékáikon, és [namelink name="Nagy Miklós"] is pakolt. Többek között édesítőszer, csoki, levesek, konzervek, tisztítószerek, WC-papír volt nála. – Alig éri meg, nincs nagy forgalom, a vevőkör főleg nyugdíjasokból áll. Szombaton is inkább az érdeklődő több, nem a vásárló – mondta el tapasztalatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!