Halálos menü a madaraknak a sós szalonna és a kenyér

Hódmezővásárhely - Csak az gondozzon madáretetőt, akinek van kitartása tavaszig etetni a madarakat. Az sem mindegy, hogy mit kapnak a kis védencek. A kenyér, a sós szalonna vagy a faggyú helyett viaszba ágyazott cinkecsemege akár el is pusztíthatja a madarakat.

Kovács Erika

– Akkor kell kezdeni a madarak etetését, amikor beáll a fagyos idő, és már több napon keresztül mínuszokra ébredünk. Ez általában november közepe vagy vége – mondta [namelink name="Molnár Ádám"], a Vásárhelyi Természetvédő Egyesület elnöke, aki felhívta a figyelmet, a madáretetés nem lehet kampányszerű.


– Csak az fogjon hozzá, akinek lesz elég kitartása, hogy tavaszig eteti a kis védenceit. Ha valaki 2-3 hetente egyszer néz rá a madáretetőre, inkább árt vele. A madarak odaszoknak, ott lesz a téli táplálékbázisuk. Ha nincs több ennivaló, nehéz helyzetbe kerülnek. Sok apró testű madárnak egy kemény, fagyos éjszaka után már csak annyi energiája marad, amennyivel a következő etetésig kihúzza. Ha nem tudnak eleget enni, a következő mínuszos éjjelen akár el is pusztulhatnak – mondta az elnök, aki arról is beszélt, mit adjunk a vadon élő madaraknak.


– Kedvelik a magvakat. A búzát és a kukoricát csak a gerlék tudják megenni. A kisebb testű madarak egyik kedvence az olajnapraforgó. A fekete héjú magnak magas az olajtartalma, puha a héja, a kevésbé erős csőrű szárnyasok is elbírnak vele. Ugyancsak jó a köles, a fénymag, a len és a cirok is. A rovarevő madarak kedvelik az állati zsiradékot, például a szalonnát. De az soha ne legyen fűszerezett, sem sós, sem paprikás! A cinkegolyót otthon is elkészíthetjük, például egy kicsi tejfölös pohárban. Ehhez legjobb a marhafaggyú. A gyertyaviasz nem jó!


Kedvelik a madarak a gyümölcsöket is, például az almakarikákat vagy a diót. Utóbbit fel lehet fűzni például damilra. Az egész dióval is el tudnak bánni a madarak. Nem baj, ha meg kell dolgozniuk a feltörésével.


Megtalálják a módját! Konyhai maradékot is adhatunk nekik. Megeszik a főtt zöldséget is. Jó a főtt tészta vagy a főtt rizs is, nyersen viszont ezeket ne adjuk nekik, mert felpuffad a gyomrukban. A főtt tojásnak, vajnak, sajtnak, túrónak is örülnek bizonyos fajok. A szabály itt is az, hogy ne legyen fűszerezve. Kenyeret ne adjunk a madaraknak! A párás időben a kenyér gyorsan erjedni kezd, és akár bélgyulladást is okozhat – sorolta Molnár Ádám.


A szakember azt javasolja, hogy akár már este tegyük ki a másnapi eleséget, hogy szürkületkor új erőre kaphassanak az eleségtől az ember segítségére szoruló kis szárnyasok.


– Az etetés mellett az itatásról se feledkezzünk el! Adjunk nekik langyos vizet, amelyben meg is tudnak fürödni. Az etetők rendszeres takarítása is szükséges – tanácsolta a természetvédő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!