Van, aki az alapig visszabontaná a vásárhelyi panelt, más úgy hagyna mindent, ahogy van

A Csengettyű közben a szalagtízest szemelték ki az új típusú, emelet-visszabontással járó rekonstrukcióra Vásárhelyen - amiről a kormány nagyobb tételben már lemondott. A 210 lakó egy részük mereven elutasítja az ötletet, más cserelakáshoz köti a beleegyezését. Akad, aki az alapig eltüntetné, és egy új ötszintest építene a helyére, de a felújítás mindenképpen ráfér a rossz állagú házra.

Imre Péter

– Elfogadom az elképzeléseket, ha a jelenlegi lakásommal egyenértékű és fekvésű lakást vagy házat kapunk – jelentette ki a vásárhelyi Igaz János. Feleségével, Évával és három gyermekükkel, a 16 éves Jánossal, a 13 éves Anasztáziával és a 3 éves Róberttel 1 éve vették meg a Csengettyű köz 14.  alatti egyik 10. emeleti lakást. Nyolcmilliót fizettek érte, így most a belvárosban élnek – ehhez ragaszkodnak.

Nem bontanak "nagy tételben"


A kormányfő májusi panelvisszabontási ötleteire többször is visszatérő Lázár János kancelláriaminiszter "megértette" a szakma érveit, miszerint panelépületek nagyszámú el- vagy visszabontására jelen körülmények között nincs lehetőség – nyilatkozta Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ) elnöke a Népszavának. A nagyarányú panelbontás máris lekerült a napirendről, az eddigi, elsősorban energetikai szemlélet helyett a közérzet átfogó javítása lehet a fő cél. Ide értendő például a víz- vagy áramhálózat, a pincék, a szemétledobók állapota, vagy akár a társasházak jogi helyzete, amihez számításaik szerint lakásonként legalább egymillió forintos állami támogatásra lenne szükség, körülbelül ugyanennyi kedvezményes hitellel és némi önerővel megtoldva. 

 

Megírtuk: a Modern Városok Program egyik támogatott mintaprojektje a szerkezetátalakítással, emelet-visszabontással járó panelrekonstrukció lenne Vásárhelyen. A Csengettyű közben lévő tízest szemelték ki erre. De több alternatíva van a teljes szerkezetátalakítástól a részleges rekonstrukción át a minőségi lakáscseréig.

A közös képviselőkkel, a lakásszövetkezetek munkatársaival már egyeztetett a város, és a napokban mind a 210 család, lakó kapott egy még csak általánosságokra szorítkozó tájékoztató levelet. A közeljövőben mindenkivel elbeszélgetnek – tájékoztatott Cseri Tamás önkormányzati képviselő. Hozzátette: a felmérések szerint a lakók 20 százaléka szeretné elhagyni a panelt, és kertes házba költözni. Erre is kínálkozhat lehetőség. Az önkormányzat a szerkezetátalakítást, az emelet-visszabontást szeretné megvalósítani. Úgy tudjuk: ezt a szándékot akár egyetlen lakó tiltakozása is felülírhatja. És a terv nem túl népszerű.

Igaz János és családja belemenne az egyenértékű cserébe. Fotók: Imre Péter

– Maradjon minden úgy, ahogy van! – közölte tömören Kovács Imréné. Akármi történik, akármeddig bontanák vissza, az egész ház építési területté válna, mindenkinek szednie kellene – ha ideiglenesen is – a sátorfáját. – Nem szeretnék és nem is tudok költözni – mondta állapotára utalva a 4. szám alatt, a 3. emeleten élő Nagy Aranka. Míg beszélgettünk, a lépcsőházban kisebb lakógyűlés kerekedett. Volt, aki óvta társait az újságírótól, attól, hogy bármit mondjon. Voltak, akik közölték is, véleményük van, de nem mondják el. A 6. emeleten élő Ilona viszont elárulta: decemberben vették meg az addigi bérleményt, a szerkezetátalakítást, a bontást ellenezte, de hangsúlyozta: a felújítás szükséges lenne.

  A Csengettyű közi tízemeletesnek lehet, hogy csak a fele marad meg.

A Csengettyű közi tízemeletesnek lehet, hogy csak a fele marad meg.

– A régiben, jelenlegi állapotában ne maradjon a ház! Biztos van olyan megoldás, ami mindenkinek jó lehet – fejtette ki véleményét Bakos-Nagy Gabriella. Pár hónapja költözött a Csengettyű köz 14. alá, a még bontandó 6. emeletre. Hozzátette: sok az idős, a nyugdíjas, a mozgásában korlátozott, rájuk is figyelni kell, mielőtt belevágnak valamibe.


– Megkaptam a levelet, és örülök a kezdeményezésnek, de csak abban az esetben, ha megfelelő lakást vagy házat kapunk cserébe. Erre az otthonra már nagyon sokat költöttünk – jelentette ki Magdika. Majd azt ecsetelte, a legalább 40 éves épület nagyon rossz állapotú: mállik a beton, rozsdásak benne a vas- és acélszerkezetek, néhol a falak is repedeznek, amit purhabbal töltenek ki. – A legjobb megoldás az lenne, ha az alapig lebontanák, és egy új, korszerű ötszintest építenének a helyére. Persze kérdés, hol helyeznék el a családokat – zárta mondandóját Magdika.

Az épület állaga rossz: mállik a beton, rozsdás a tartószerkezet.

A legutóbbi panelprogram


Vásárhelyen legutóbb 2010 előtt futott panelprogram, akkor 22 házat hoztak rendbe. A beruházás költségeinek egyharmadát az állam, a második harmadot az önkormányzat, míg a fennmaradó harmadik részt

a lakástulajdonosok fizették.


 

Címkék#panel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!