12 milliót kaphatnak a Csengettyű közi lakók

25-30-an ajánlották fel az önkormányzatnak megvételre a lakásukat azok közül, akik a panelvisszabontásban érintettek lehetnek Vásárhelyen. Tegnap az utolsó lépcsőház lakógyűlésén rengeteg kérdést fogalmaztak meg az emberek.

Kovács Erika

– A panelek élettartama 50 év – mondta Vágó János vásárhelyi önkormányzati képviselő tegnap egy lakógyűlésen. – Az államnak felelősséget kell vállalnia azért, amit fél évszázada kitaláltak – indokolta, miért van szükség a panelvisszabontás mintaprogramra, amire a Csengettyű közt jelölte ki az állam úgy, hogy minden csakis a lakástulajdonos beleegyezésével történik. Mivel 9 tulajdonos megvételre ajánlotta a lakását, az önkormányzat tudni szerette volna, mások hogy vélekednek. A Belvárosi Olvasókör zsúfolásig megtelt. A hangulat néha túlfűtött volt.


A vételárral és a vissza nem térítendő állami támogatással maximum 12 millió forintot kaphatnak a költözést vállaló lakástulajdonosok. Az összeg egy része felújításra is mehet. Kérdés, hogy ezt a tulajdonosoknak elő kell-e finanszírozniuk. A CSOK-osok szerették volna tudni, hogy eladhatják-e a lakásukat, hiszen 10 év elidegenítési tilalmat írtak alá. Ez nem kizáró ok.


Többen azt javasolták, jobb volna, ha a lakásonkénti 12 millió forintot felújításra vagy éppen egy új lakópark építésére fordítaná az önkormányzat. Erre nincs lehetőség.


Egy, a programot ellenző lakó szerint az önkormányzatnak hátsó szándéka van. – Felvásárolnak néhány lakást, a többit meg majd kisajátítják! – kiabálta. Vágó János ezt cáfolta.

Címkék#panel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!