Családi házba költözhetnek panelból a vásárhelyiek, és épül 21. századi piac is

Családi, kertes házba költözhetnek Vásárhelyen a Csengettyű közben lévő tízemeletes szalagpanel lakói a Minőségi Otthoncsere Program keretében. Lázár János javaslatára valószínűleg nem felújítják a vásárhelyi piacot, hanem teljesen újat, a 21. századnak megfelelőt építenek a régi helyén.

Imre Péter

– Ezzel a véleménnyel az ellenzéki padsorban is ülhetne a képviselő úr, teljesen egyetértek a felvetéssel – mondta Kis Andrea MSZP-s önkormányzati képviselő a péntekiközgyűlésben Cseri Tamásnak. A Fidesz–KDNP delegáltja napirend előtt azt közölte: az októberi közgyűlésen túl rózsaszínnek tűnt a vásárhelyi oktatási intézményekről szóló beszámoló, javasolta, kérdezzék meg a szülőket és a gyerekeket is a témában, csak úgy lehet teljes a kép.

 

A Csengettyű köz 210 lakásos panelháza tesztelheti a Modern Városok programot.

A Modern Városok Program keretében, mintaprojektként lehetőség nyílik a panellakásokban élők életkörülményeinek javítására. A Minőségi Otthoncsere Program a tízemeletes, első körben a több mint százlakásos szalagházakat célozza meg, ezek vannak a legrosszabb műszaki állapotban.

 

A Csengettyű köz 210 lakásos panelháza tesztelheti a programot, és eddig már közel nyolcvanan (főleg a fiatalabbak) jelezték: igénybe vennék a lehetőséget, és családi házba költöznének. 300-400 ilyen üres ingatlan van a városban. Aki nem akar elköltözni a panelból, az továbbra is ott lakhat.


A konstrukció lényege, hogy a város a kormány által a Modern Városok Programban biztosított pénzből piaci áron megvásárolja tulajdonosától házgyári lakását, majd az összeget kiegészíti, maximum 12 millió forintra, amiből az illető családi házat vásárolhat, majd azt felújíthatja, bővítheti. Ha valaki nem kertes ingatlant nézett ki magának, hanem nem ipari technológiával épített társasházi lakást, akár újépítésűt, a maximális összeg tízmillió forint lehet.

Ilyen állapotban van a Csengettyű közi szalagtízes.

A 25 éves kifutásúra tervezett projekt idővel akár az összes vásárhelyi panelt, az abban lakókat érintheti. Vágó János (Fidesz–KDNP) hangsúlyozta: ez is része az önkormányzat lakhatási programjának, amelybe olyan ismert elemek tartoznak, mint az ingyentelkek és a városi tulajdonú lakások eladása 20–40 százalékos kedvezménnyel a benne élőknek. Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter megjegyezte: a program a panel visszabontásából átalakult minőségi lakáscserévé.

 

A piaci konzultációról tartott tájékoztató után a miniszter azt mondta: a kérdésekre adott válaszok, az árusok és vásárlók javaslatai, igényei – például wifihálózat, termékek szétválasztása, elárusítóasztalok felújítása, kulturális programok, aszfalt – olyanok, hogy nem szabad mérlegelni, mindet el és be kell fogadni.

21. századi piacot építenek majd a jelenlegi helyén.

– Javaslom, ne a mostanit, a 70-es évek dizájnját idéző piacot újítsa fel, tatarozgassa a város, hanem a helyén új struktúrával teljesen újat építsen, hogy versenyképes legyen a multikkal. Ehhez új, korszerű arculat is kell. A városnak nincs adóssága, betervezhető a következő évek költségvetésébe – mondta Lázár János.

 

Elismerések


 A Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Szolgálatáért kitüntetést Túri Csaba, a Kagylóhéj Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat szakmai vezetője és Lénárt Miklós, a Kovács-Küry Időskorúak Otthona szakmai vezetője vehette át, míg a Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Segítéséért elismerést Soós Árpád, a Flamand Pékáru Kft. ügyvezetője kapta a pénteki közgyűlésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!