Sikeres volt a vásárhelyi Gazdanap, fazekasnak is akadt utánpótlás - egy igazi családi program képekben

Negyedszer rendeztek Gazdanapot Vásárhelyen a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola tornatermében. A szombati esemény jó szórakozást kínált a családoknak, a gyerekek mindent kipróbáltak, a kukoricamorzsolástól a korongozásig.

Imre Péter

– Azt hittem, vége a fazekasságnak. De nem, van utánpótlás – mondta Szénási János vásárhelyi fazekasmester, népi iparművész szombaton a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola tornatermében rendezett Gazdanapon, miközben segített a vállalkozó kedvű gyerkőcöknek, irányította kezüket. – Ügyesek a gyerekek. Látom az arcukat, csoda, ahogyan átélik és szeretik, amit csinálnak – zárta mondandóját Szénási János.


Népszerű volt a kukoricamorzsolás is. Imre Péter kislányával, a 2,5 éves Kamillával – két nagyobbik lánya a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Ficánka néptánccsoportjával lépett fel az eseményen – szabadította meg a szemektől a tengerit, a végeredmény az üres csutka lett. Megkérdeztük az ifjú hölgyet, tetszik-e neki a morzsolás: mosolygott és nagyokat bólogatott. Cseles volt, időnként a másik vödörből is rakott át a sajátjába – így jobban szaporodtak nála a szemek.


Az érdeklődők, látogatók kézműves termékeket kóstolhattak, vásárolhattak, például óriásperecet, lepényt, gombakészítményeket, bort, cukormentes szörpöket és lekvárokat. Fóris József utóbbiakat kínálta: – Eddig minden Gazdanapon ott voltam, megéri eljönni. Nemcsak és nem elsősorban az anyagiak miatt, ilyenkor találkozhatunk egymással, régi barátokkal, ismerősökkel, kollégákkal – árulta el. Beszélgetésünk itt véget ért, mert kóstoló, vevő érkezett.


– Szeretem a szakmai rendezvényeket, különösen, ha azokat nálunk, a mi iskolánkban tartják. Ki nem hagynám egyiket sem – mondta Helyán Éva Hanna, a Gregus mérnöktanára. Hozzátette: délután a családjával tér vissza. Közben halk citeradallam, majd tárogató hangja hallatszott a tornateremben.

 

Gazdanap a Gregusban - GALÉRIA. Fotó: Imre Péter


Az eseményen fellépet a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, már említett, Ficánka néptánccsoportja és az Aranykalász Népdalkör, míg az Árendás Néptáncegyüttes táncházat tartott a látogatóknak. Egész nap volt, a már citáltakon kívül, népi mesterségek bemutatása, pásztoreszközök kiállítása kolompokkal és ostorokkal, kézműves foglalkozás a gyerekeknek – nagyon népszerű volt! –, gabonaőrlés, kenyértészta-készítés, kenyérsütés, és mézeskalács-díszítés.


– Nem panaszkodhatunk, látogatottság szempontjából is megfelelt elvárásainknak a Gazdanap. Úgy vettem észre, minden résztvevő, kiállító, árus és vásárló is jól érezte magát. Sajnos, idén gyászoltunk, emlékeztünk is. Két tagtársunk hiányzott: Kucsora István tavaly hunyt el, Dányi László szíjgyártótól pedig a napokban búcsúztunk, temettük el. Ő még készült a Gazdanapra, részt szeretett volna venni rajta – mondta meghatottan, elcsukló hangon Perényi János főszervező, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület nevében.


Korábban írtuk:

Gazdanapot rendeznek ma Vásárhelyen, a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola tornatermében. A program 9 órakor kezdődött és 18 óráig tart. Az eseményen a délelőtt folyamán fellépett a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Ficánka néptánccsoportja, az Aranykalász Népdalkör 14.30-tól mutatta be tudását az érdeklődőknek, míg az Árendás Néptáncegyüttes 16 órától táncházat tart a látogatóknak.

Egész nap volt és még lesz kézműves termékek vására, népi mesterségek bemutatása, kóstolási lehetőség, pásztoreszközök kiállítása, kézműves foglalkozás gyerekeknek, agyagozás Szénási János fazekassal, gabonaőrlés, kenyértészta-készítés, kenyérsütés, kukoricamorzsolás és mézeskalács-díszítés. Igazi családi program a Gazdanap a Gregusban.

Címkék#gazdanap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!