Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

100 éves a Dobay Kertészet

Hódmezővásárhely – Idén ünnepli 100. születésnapját a vásárhelyi Dobay Kertészet. A céget Dobay Imre alapította, azóta a negyedik generáció dolgozik a kertészetben, amelynek központja Kopáncs, de van telephelye Szegeden is.
– A céget nagyapám, Dobay Imre alapította 1914-ben – közölte a harmadik generációs kertész, akit szintén Dobay Imrének hívnak. – Elismert szakembernek számított a Trianon előtti Magyarországon, felvidéki és erdélyi uradalmakban, kastélyoknál dolgozott kertépítőként, majd Gyulán gróf Almásy Dénes főkertésze lett. Később önállósította magát, Hódmezővásárhelyre költözött, házat, telket vásárolt, és a cégünk azóta is dísznövényekkel foglalkozik.

Vásárhelyre a tápdús tiszai öntéstalaj vonzotta, hiszen a Tisza szabályozásáig egészen a hódmezővásárhelyi árvízvédelmi kőfalig vízi világ volt. A háború négy évét katonaként töltötte, így a komolyabb munka csak 1918-ban indulhatott. Figyelme hamar az üvegházi szegfűtermesztés felé fordult, és a folyamatosan nyíló fajták nemesítéséért keresztezésbe kezdett.

1935-ben Németországból, a híres Höntsch üvegházépítő cégtől 1500 négyzetméter előre gyártott üvegházat vásárolt. Ennek az akkoriban modern, előremutató beruházásnak az egész országból csodájára jártak – mesélte az unoka, a jelenlegi cégvezető.

A családból már a negyedik generáció dolgozik a kertészetben. A központi telep Kopáncson, az áruda Szegeden működik. Fotó: DM
A családból már a negyedik generáció dolgozik a kertészetben. A központi telep Kopáncson, az áruda Szegeden működik. Fotó: DM

Az alapító halála után fia, Dobay Ferenc (1911–1980) folytatta a termesztési és szelekciós munkát, de az 1952-es államosítás után keserves évek jöttek.

– A meghagyott tenyérnyi telken hulladék anyagokból újra üvegház épült. A szerény bevétel mellett nagy nehézségek árán sikerült testvéreim, Zsuzsa és Ferenc, valamint az én iskoláztatásom, mindhárman kertészmérnöki diplomát szereztünk – elevenítette fel a történteket Dobay Imre. Megkezdték a speciális szaporítóanyag-előállító kertészet kiépítését az akkori szerény körülmények között. Dobay Ferenc a muskátlinemesítésbe is belevágott, és a Mária nevű úgynevezett zonale fajta állami elismerést kapott.

1973–76 között a jelenlegi vezető, Dobay Imre külföldi tanulmányúton, „disszidensként" Nyugat-Németországban és a Dél-afrikai Köztársaságban járt. 1978-ban indultak Szegeden, és 1985–86-ban vásárolták meg a jelenleg is központnak számító kopáncsi telepet. A már említett három testvér, Zsuzsa, Ferenc és Imre együtt dolgozik, utóbbi 2000-ben Az év dísznövénykertésze címet érdemelte ki.

– A rendszerváltás, az uniós csatlakozás, a világválság és a számtalan új belföldi és külföldi versenytárs színre lépése mellett is megtartottuk, sőt bővítettük a piacunkat – értékelte az elmúlt évtizedeket Dobay Imre. – Örömteli, hogy 2010-től a negyedik generáció, András fiam is színre lépett, továbbviszi a hagyományokat – zárta gondolatait.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a Herkules-kupa

A II. Herkules erős ember páros kupát holnap 11 órától rendezik meg Hódmezővásárhelyen. Tovább olvasom