Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

100 új munkahelyet jelent az űrpulóver

Hódmezővásárhely - Eddig katonai és űrhajózási célra használták a nanotechnológiát, mostantól pulóverek készülnek segítségével Vásárhelyen. A tegnap aláírt orosz–magyar megállapodás 100 új munkahelyet is jelent.
Az orosz katonai és űrhajózási nanotechnológiai kutatások eredményeit alkalmazva készíthet a jövőben kötött felsőruházatot a vásárhelyi Eurotex Textil Kft., miután Rácz Árpád ügyvezető és Andrej Schleining, a technológia licencét birtokló Nanovo Kft. ügyvezetője tegnap aláírta az erről szóló szerződést. Ennek értelmében az orosz–magyar cég átadja a textiltermékek ezüstkolloiddal való kezelésének módszerét az Eurotex Kft.-nek, és együtt lépnek a csúcstechnológiát jelentő késztermékkel az orosz és nemzetközi piacra. Az Eurotex a tervek szerint hamarosan elkezdi a nanoszálas kötött termékek gyártását, amelyekkel ősszel a moszkvai divatkiállításon mutatkoznak be, majd jövőre indul be az első kollekció gyártása. A vásárhelyi vállalkozás tervei szerint 100 új munkahelyet hoz létre.

Vidám üzletfelek. Rácz Árpád ügyvezető szerint Leonyid Surgin jól mutatna a piros felsőben. Fotó: Segesvári Csaba
Vidám üzletfelek. Rácz Árpád ügyvezető szerint Leonyid Surgin jól mutatna a piros felsőben.
Fotó: Segesvári Csaba

A gyártástechnológia átadásáról szóló megállapodás aláírása előtt Rácz Árpád kalauzolásával tekintette meg az Eurotex Kft. Dózsa György úti üzemét Leonyid Surgin, az Orosz Föderáció magyarországi kereskedelmi képviseletének vezetője és kísérete. A folyamatos technológiai fejlesztésnek köszönhetően korszerű üzem az új gyártástechnológia fogadására az idén 172 millió forintot költött. A delegáció tagjai közt nagy sikert aratott, hogy Leonyid Surgin aláírását az egyik komputervezérelt gép percek alatt kötött formában készítette el.

A városházi aláírási ünnepségen Lázár János polgármester hangsúlyozta: az új munkahelyek teremtéséhez a város anyagi támogatására is számíthat a legkorszerűbb technológiát alkalmazó helyi vállalkozás.

Nanotechnológia a textiliparban

Az új gyártástechnológia parányi, úgynevezett nanoszinten hozzáadott anyagokkal javítja a baktérium- és gombaölő ezüst hatását, valamint az oldat textíliába való beépülését. Az így készült ruházati termékek hatékonyabban és hosszabb ideig maradnak frissek viselés közben, így ritkábban kell őket mosni.

Olvasóink írták

 • 4. csavok 2009. július 19. 13:57
  „Bízom benne, hogy az a 100 munkahely tényleg komoly, de azért "Nyugtával dicsérd a napot" mondja a jó magyar közmondás. Sajnos láttunk és hallottunk már néhány ehhez hasonló, kissé meseízű történetet.
  Üdv.: Csavok”
 • 3. lebro 2009. július 17. 15:58
  „Igen több nagy helyre szállítanak be. Ha jól megnézitek, hátul vannak felakasztva a különféle mintadarabok. Szerintem.”
 • 2. JB007 2009. július 17. 15:30
  „Az Eurotex, mint a Dél-alföldi Textilipari Klaszter tagja szerződést kötött évekkel ezelőtt a Fila sportszergyártó céggel kötött termékek gyártására. A képen látott pulóver tehát "eredeti", nem másolt. Valószínűleg minőségileg is megfelel.
  De az is biztos, hogy valami benntragadt készlet, minimum két éve gyárthatták, vagy a Ferrari reménykedik a mobilosok visszajövetelében...”
 • 1. efje 2009. július 16. 14:34
  „A Vodafone 2008 óta a McLarent szponzoralja. Tehát az a piros pulóver vagy nem új, vagy gagyi, vagy nem értem miért került a képbe. Ráadásul ott virít a FILA logó is. Hogy van ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turista voltam Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A városban nem tévedhet el a turista. Az utcákon és tereken találomra megszólítottak szinte mindegyike pontosan meg tudta mondani a városba frissen érkezett turistának, mit érdemes megnéznie. Tovább olvasom