Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

101 éves Vásárhely díszpolgára

Hódmezővásárhely - Az idei ünneplés csendesre sikerült, de rengeteg barát, ismerős telefonon és személyesen is felköszöntötte a platina diplomás Takács János vásárhelyi evangélikus lelkészt 101. születésnapján.
„Én még akarok élni. Ezer hálával tartozom Istennek és az embereknek" - mosolyog a szeme a 101 éves vásárhelyi evangélikus lelkésznek, Hódmezővásárhely pro urbe - díjas díszpolgárának, Takács Jánosnak.

Tavaly októberben nagy ünneplés volt náluk, az egyházi és városi elöljárók látogatása után a család ülte körbe a szobát, ahol a mindig derűs János bácsi él. Idén sem felejtették el őt, hiszen az ismerősök egymásnak adták a telefonkagylót és a kilincset, az egyház is szép dísztáviratot küldött - igaz, a várostól nem történt köszöntés a legidősebb díszpolgár felé - tudjuk meg a 80 éves Laták Nándorné, Julika nénitől, aki régóta társa-segítője a szépkorú lelkésznek. - Bár nem is kerek szám ez - teszi hozzá.

101 éves vásárhelyi evangélikus lelkész.
101 éves a vásárhelyi evangélikus lelkész.

Takács Jánost nem kell bemutatni a vásárhelyieknek, hiszen 70 éves szolgálatából 62 évet a Márton utcai parókián töltött: prédikált, írt, fordította a reformációról szóló irodalmat, tanulta a nyelveket, együtt élt gyülekezetével, a várossal és rengeteget kerékpározott.

- Engem gyalog sosem láttak az emberek, de még autóval sem. Igaz, egy Amerikába szakadt barátomtól, Dávid Jánostól egyszer kaptam egy autót, de eladtam, és az árából egyházi témájú írásaimat adattam ki. Utána pedig ingyen szétosztogattam a füzeteket. Úgy éreztem, ezzel is szolgálnom kell Istent - néz rám János bácsi, aki ágyban tölti a napokat, csak rövid időre, segítséggel sétál ki az udvarra olykor. – Nem egyszer felbicikliztem Pestre Vásárhelyről, pedig gondok voltak a szívemmel. Deutsch Béla egykori főorvos erre azt mondta nekem, hogy ne is menjek hozzá vizsgálatra, mert aki gond nélkül megjár ekkora utat kerékpárral, az nem beteg.

A bonyhádi születésű János bácsi a soproni papneveldében végzett 1934-ben. A kedvéért találták ki a platina diplomát az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, hiszen még nem volt példa arra, hogy valaki 75 évvel diplomázása után aktív életet éljen - tudom meg Julika nénitől, aki naponta felolvas a Bibliából a gyengén látó lelkésznek.

Takács Jánost nem kell bemutatni a vásárhelyieknek, hiszen 70 éves szolgálatából 62 évet a Márton utcai parókián töltött.
Takács Jánost nem kell bemutatni a vásárhelyieknek, hiszen 70 éves szolgálatából 62 évet a Márton utcai parókián töltött.

A 3 gyermekkel, 9 unokával és 6 dédunokával büszkélkedő Takács János 92 évesen ment nyugdíjba. Dolgos évek vannak mögötte: pár év dunántúli szolgálat után Vásárhelyre került, itt az egyházi feladatok mellett sokszor aratás, kecskefejés, fizikai munkák sora várt rá, volt idő, amikor a Bethlen gimnáziumban helyettesítő tanárként oktatott Szabó Magdával és Németh Lászlóval egyidőben. – Szabó Magda egy zseni volt, én meg egyszerű napszámos - így emlékezik János bácsi a híres írónőről.
Legfontosabb feladatának mindig a tanulást tekintette a 2003 óta díszpolgár János bácsi. Naponta figyeli a híreket, de véleményét csak röviden fogalmazza meg a máról: nagyot fordult a világ.

Nem vagyok panaszkodós fajta, el sem tudom képzelni, hogy kifogásom legyen valami ellen. Minden nagyon jó így. Hálás vagyok szellemi frissességemért. Szerettem a vásárhelyieket, és azt hiszem, ők is szerettek engem - fogalmaz kissé fáradtan.

Csodálkozni nyugodt derűjén, tiszta tekintetén egyik kedves Bibliai igéjét olvasva nem is lehet: „Mindenkor hálákat adjatok." (1 Thessz 5,18) Isten éltesse, János bácsi!

Olvasóink írták

  • 1. booo 2012. október 30. 19:47
    „Isten éltesse! Jó erőt, egészséget!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes székkutasi védőoltások

A családi napközibe és óvodába felmenő kicsik szüleinek többsége úgy döntött, él a felajánlott ingyenes, bárányhimlő elleni védőoltással. Tovább olvasom