Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

1020 kilométert gyalogolt az El Caminón

Hódmezővásárhely - Gacsó Bertalan, az egykor Koszovót is megjárt vásárhelyi katonatiszt tavaly szeptemberben és októberben teljesítette a világ egyik leghíresebb zarándokútját, az El Caminót, vagyis a Szent Jakab-utat. Elvarázsolta, jövőre ismét útra kel.
 Költségek

A zarándoklat költséges „hobbi", és most csak a legfontosabbakat soroljuk: egy jó bakancs és egy jó hátizsák 50-50 ezer forint, a túrazoknik párja 7-8 ezret kóstál, és hasonló árban vannak a kényelmes nadrágok is. Az utazás, sátor, élelem, szállás, vitaminok, gyógyszerek minimum 600 ezer forint.

– Az El Camino irányába a Vándorút című film terelt, amit rám nem jellemző módon hatszor-hétszer megnéztem. Már nem is a sztorira figyeltem, hanem arra, hogy a zarándoklat miként változtatja meg a főszereplő egyéniségét, jellemét – mondta a vásárhelyi Gacsó Bertalan (54), aki tavaly szeptember 1. és október 15. között teljesítette a közel 900 kilométeres Szent Jakab-zarándokutat, ismertebb nevén az El Caminót – annak is az úgynevezett francia útvonalát –, amelynek Santiago de Compostela a végállomása.

– Kétszáz kilométert kellett megtennem, hogy ráhangolódjak, és úgy érezzem, zarándok vagyok, addig csak „sétáltam" – mesélte Gacsó.

– Fájt a lábam, buszmegállóban aludtam, amikor felébredtem, sírtam, de egy pillanatra sem merült fel bennem, hogy abbahagyom. A családom is segített, azt mondták, ha megcsinálom, büszkék lesznek rám.

Éjszaka kelt át a Pireneusokon, többször eltévedt – pásztoroktól kérdezte meg, hol, melyik országban van –, így összesen 1020 kilométert tett meg. Első vízhólyagját lefotózta, meleg ételt először 18 nap után evett, addig gyümölcsön, magvakon, szőlőcukron és halkonzerven élt.

Hazatérte után kollégái – az egykor Koszovót is megjárt katonatiszt most biztonsági őr –, ismerősei arra biztatták, tartson élménybeszámolót, erre azzal felelt: a zarándoklat személyes volt, róla szólt. Több hónap telt el, hogy végül rászánta magát, mesél élményeiről.

Gacsó Bertalan már teljesítette az El Caminót - ezt oklevelek is bizonyítják. Jövőre ismét nekivág a zarándokútnak. A szerző felvétele
Gacsó Bertalan már teljesítette az El Caminót - ezt oklevelek is bizonyítják. Jövőre ismét nekivág a zarándokútnak. A szerző felvétele

– A hegyek gyönyörűek voltak, jó volt napokig egyedül kóborolni. Gyaloglás közben meditáltam, kerestem a választ olyan kérdésekre, miért vagyok az, aki, mit keresek ebben a világban. A film nem hazudott: belülről érint meg a zarándoklat, más ember leszel, ebben azoknak is szerepük van, akikkel az út során találkozol.

Sátrát ott állította fel, ahol akarta. Naponta 30-40 kilométert tett meg 18 kilós hátizsákjával, a zarándoklatot Santiago de Composteláig 35 nap alatt teljesítette. Utána még folytatta az Atlanti-óceán partjáig, Muxiáig.

– Ahol tehettem, bementem templomba, kápolnába, és megköszöntem azt, amit kaptam. Mert sokan segítettek az út során, egy amerikai sráctól gyógyszert kaptam, egy szerzetestől kenőcsöt. Idén magyar zarándokutat teljesítek, de jövőre ismét következik az El Camino, ezúttal az északi, az Atlanti-óceán partján vezető útvonallal – mondta Gacsó.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Disznó korzózott a vásárhelyi éjszakában

Méretes sertés korzózott a vásárhelyi éjszakában a minap. A Bajcsy utca végén lévő vasúti átjáróban… Tovább olvasom