Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

10 éves a fazekasház

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen 10 éve fogadja a kíváncsiakat a Belvárosi Fazekasház. Ambrus Sándor keramikusnak felesége, Erika is segített berendezni az azóta egyre népszerűbb kiállítást. Számos politikus, művész és sportoló volt már a vendégük.
Ambrus Sándor (61) keramikus és családja 2000 nyarán kezdte berendezni a Lánc utcai ház lakrészében a kerámiakiállítást. Az alig 1 év alatt „befutott" Belvárosi Fazekasházba az alkotó zsűrizett termékei kerültek. Évente 4–5 ezer látogatójuk van, vagyis 10 esztendő alatt 40–50 ezer ember fordult meg náluk – újságolta a feleség, Erika. Jelenleg két szobában és a folyóson közel 500 kerámia tekinthető meg.

Már a harmadik vendégkönyv is lassan betelik, s a lapok tanúsága szerint a világ minden tájáról – például: Mongólia, Kína, Venezuela, Egyesült Államok, Ausztrália, Dél-Afrika, Európa összes országa – jöttek kíváncsiak.

Ambrus Sándor keramikus kezének engedelmeskedik az anyag, az agyag. Fotó: Karnok Csaba
Ambrus Sándor keramikus kezének engedelmeskedik az anyag, az agyag.
Fotó: Karnok Csaba

– Amerikából érkezett hozzánk a Rákóczi család egyik utolsó leszármazottja, Rákóczi Zsuzsa – mesélte Ambrus, aki munkáival eddig hatszor érdemelte ki a Magyar Kézműves Remek díjat –, akárcsak az egykori kosaras, Kovács László professzor. Évekkel ezelőtt Finnországból kerékpárral jött Vásárhelyre egy csapat, és ha már a városban jártak, felkeresték a fazekasházat. Vendégül láthattuk köztársasági elnökként Mádl Ferencet, kilenc nagykövetet, attasékat, Sára Sándor filmrendezőt, az ismert vásárhelyi úszóklasszist, Risztov Évát, Kásás Zoltán vízilabdaedzőt, a dél-koreai 8. danos hapkidomestert, Bang Kyung Wont és Kovács Kokó István trénerét, Szántó Imrét, vagy ahogy többen ismerik, Öcsi bácsit.

2000-ben kezdték berendezni kerámiákkal a termeket, az első kiállítás hivatalosan 2001-től látható, vagyis most október 9-én nyitják meg tárlatukat 10. alkalommal. Október 1-jétől 7-éig Ambrus Brüsszelben és Baden-Württembergben is bemutathatja kerámiáit. De nemcsak ő, a dél-alföldi népművészetek képviselői is bemutatkoznak, Csongrád megyéből ott lesz a vásárhelyi Hódfó, Szabóné Tóth Hilda (tűzzománc, Szeged), Szakál László (citerakészítő, Vásárhely) és Tarjányi József (késes, Csongrád).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult Székkutas központja

Felavatták Székkutas új központját. A 35 millióból többek között szökőkút készült a központban. Tovább olvasom