Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

10 milliós pluszkiadás Mártélynak az önállóság

Mártély - 4 épület helyett kettőben oktatnák a 117 mártélyi diákot, olcsóbbá tennék a fűtést, összevonnák az osztályokat – többek között ezek a javaslatok merültek fel a racionalizálásra azután, hogy ismét a falu önkormányzata működteti az általános iskolát. Balogh Jánosné polgármester azt mondta, 10 millió forintot kellene összespórolniuk.
– Nem lesz könnyű, de összefogással, racionalizálással fenntartható lehet az iskola – fogalmazott Balogh Jánosné mártélyi polgármester azzal kapcsolatban, hogy 3 év után újra a falu működteti az oktatási intézményt. Megírtuk: másfél hete napirendre sem tűzte a mártélyi általános iskola fenntartói jogának átvételét a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás (HTKT). A dokumentumok közül egy, a Csongrád Megyei Önkormányzat szakvéleménye hiányzott – Balogh Jánosné, a falu polgármestere július 27-én jelezte: folyamatban van a beszerzése –, így nem teljesültek a jogszabályi feltételek, nem hozhattak jogszerű döntést. Ezért határozott úgy a társulás: nem is tárgyalja a kérelmet. Ez azt jelentette, hogy a HTKT nem vette át a tanintézményt.

– A döntés után szülői értekezletet tartottunk, ahol több konstruktív javaslat is felmerült. Az önállósághoz ugyanis plusz 10 millió forint szükséges. Az az összeg, amit korábban emelt normatívaként kapott a falu a Szegvárral közös fenntartásért. Tavaly közel 65 millió forintba került az iskola működtetése, ehhez az önkormányzat 18 milliót tett hozzá, most 28 milliót kellene – magyarázta Balogh Jánosné.

Ha kicserélnék a gázkazánt vegyes tüzelésűre, több millió forintot tudnának spórolni. A szülők felajánlották, hogy társadalmi munkában segítenek ebben, illetve minden másban is. Ők vetették fel az osztályok esetleges összevonását is. Felmerült, hogy a Vásárhelyről kijáró 20 tanuló eddigi ingyenes utaztatását megszüntetnék, azaz elkérnék a bérlet árát. Jelenleg 4 épületben működik az iskola, de 2 épületben is megoldható a 117 gyermek tanítása – foglalta össze az elképzeléseket a polgármester asszony.

A racionalizálási javaslatokról hamarosan tárgyalnak a mártélyi képviselők, a testület mondja ki a végső szót. A polgármester elárulta azt is, felkeresett egy munkajogászt, mert azon gondolkodik, hogy pedagógus végzettségűként – korábban évekig volt igazgatója a mártélyi iskolának – besegítene fizetés nélkül a tanításba. Az intézményben jelenleg 3 főállású, 9 részmunkaidős, 3 óraadó és 1 prémium programban lévő pedagógus dolgozik. Balogh Jánosné azt mondta, egy a cél: megtartani a faluban az iskolát.

Olvasóink írták

  • 1. booo 2011. augusztus 08. 18:30
    „Akárki akármit mond, példaértékű lehet Mártély esete, ugyanis a település nem hitelekbe menekül, hanem összefogással segít a problémákon. Igy kell ezt csinálni! Kitartást és sok sikert Mártélynak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezután nem az utcát fűti az iskola

160 millióból korszerűsítik az Árpád utcai iskolaépületet Vásárhelyen. Tovább olvasom